Werkgeversorganisaties Voka en Unizo ergeren zich aan de stilstand bij de federale regeringsvorming. Ze waarschuwen voor economische problemen.
Key takeaways
- Unizo en Voka vragen allebei beroepsernst van de politici om door te pakken.
- Europese sancties omdat België de begroting niet op orde krijgt, loeren om de hoek.
In het nieuws: Beide organisaties brengen een gelijkaardig statement naar buiten.
- Het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) zegt het “onbegrijpelijk” te vinden dat er vertraging sluipt in de onderhandelingen. “We hebben dringend een federale regering nodig die een begroting opstelt en van start gaat met de noodzakelijke structurele hervormingen”, haalt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens aan.
- De onderhandelaars moeten hun verantwoordelijkheid nemen, zegt hij. “We staan nog nergens, en dat terwijl de economie een hevige crisis meemaakt. We dreigen stuurloos te varen en riskeren grote economische schade met nog meer afvloeiingen en herstructureringen”.
- Danny Van Assche van Unizo reageert eveneens gepikeerd. “We zijn nu bijna vijf maanden na de verkiezingen en de broodnodige hervormingen in onder meer pensioenen, sociale zekerheid en fiscaliteit lijken verder dan ooit”. Ook hij zegt dat de politici “de ernst van de situatie moeten inzien”. Hij klinkt bijna koninklijk in zijn reactie: “Politici moeten in het belang van het land een regering vormen. Dat is wat de burger verwacht”.
- Feit is dat hoe langer het duurt om een regering te vormen, hoe precairder de financiële situatie wordt. Formateur Bart De Wever (N-VA) zette daarom de deadline op eind november of begin december ten laatste. Zo zou de begroting voor 2025 tijdig goedgekeurd kunnen raken.
- Nu de regeringsvorming aansleept, riskeert België een slecht rapport te krijgen van de Europese Commissie. Ons land moet hervormingen doorvoeren om een begrotingstekort van 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegen 2028 te bekomen. Als er voldoende hervormingen komen, dan mag dat van Europa ook 1,2 procent tegen 2031 zijn. Een goed regeerakkoord met een sterke regering is daarbij onontbeerlijk. Als dat plan er niet tijdig komt, dan kan Europa overgaan tot strenger toezicht en zelfs boetes.