Bart Van Craeynest waarschuwt ondanks economische groei: “Negatieve impact loonindexering opvangen”

De Belgische economie doet het uitzonderlijk goed. Ons land zou daarom een economisch wonder zijn. Bart Van Craeynest, econoom bij Voka, vindt echter dat we te vroeg victorie kraaien. In een gesprek met Business AM riep hij op tot voorzichtigheid.


Beluister hier het volledige interview met Bart Van Craeynest:


De essentie: Ondanks dat het economisch goed gaat in ons land, is het niet zeker dat deze trend zich verderzet. Volgens Van Craeynest moeten we opletten dat we niet blijven stilstaan en zijn er nog structurele problemen aan te pakken.

  • Van Craeynest: “Overal rondom ons gaat het economisch toch wel wat minder. In het verleden waren wij altijd heel gevoelig voor wat er rondom ons gebeurt. Ook onze industrie, toch een van de motoren van onze economie, heeft het vandaag zeer moeilijk. Dat voorspelt dat we de positieve cijfers van het begin van dit jaar niet zomaar kunnen doortrekken naar de rest van het jaar, laat staan voor de komende jaren.”
  • “De Belgische economie is eigenlijk relatief goed bestand tegen crisisperiodes, omdat wij veel automatische stabilisatoren hebben die een bodem leggen onder onze economie als het wat slechter gaat. Daardoor hebben we vaak de neiging om niets te doen als het weer wat beter gaat. Terwijl de structurele problemen natuurlijk blijven. Weinig mensen aan het werk. Overheidsfinanciën die in dieprode cijfers zitten. Bedrijfsinvesteringen die onder druk staan.”

Negatieve impact

  • “De automatische loonindexering vangt de eerste schok van de inflatie-opstoot die we vorig jaar gezien hebben op voor de gezinnen. Maar de rekening daarvan volgt nog. De concurrentiepositie van de bedrijven wordt ondermijnd door de loonstijging die forser is dan in de buurlanden. En in de komende periode zullen de investeringen toch wat onder druk komen”, meent Van Craeynest.
  • “Buitenlandse bedrijven zullen minder voor België kiezen als ze gaan beslissen over de volgende Europese investering. Als we nu niet ingrijpen om die negatieve impact op lange termijn op te vangen, dan gaan we de komende jaren allicht minder sterk groeien dan de landen rondom ons.”
Meer