VN: Meer dan 5.000 Afghaanse kinderen zijn afgelopen twee jaar gedood of gewond geraakt

De voorbije twee jaar zijn duizenden kinderen in Afghanistan gedood of gewond geraakt. Dat schrijven de Verenigde Naties (VN) in een rapport dat gisteren werd gepubliceerd, een dag nadat de taliban de hoofdstad Kaboel hadden heroverd.

Waarnemers van de VN schrijven in hun laatste rapport dat 5.770 Afghaanse kinderen zijn gedood (1.635) of verminkt (4.135) tussen januari 2019 en december 2020. Volgens speciaal VN-gezant Virginia Gamba blijft Afghanistan een van de gevaarlijkste plaatsen om kind te zijn. “Ik ben geschokt door het aanhoudende en toenemende geweld tegen kinderen in Afghanistan, met inbegrip van kinderen die betrokken zijn bij gevechten”, zegt ze.

Gewapende groepen, en dan vooral de taliban, waren verantwoordelijk voor 46 procent van de kindslachtoffers. Afghaanse regeringstroepen en regeringsgezinde strijdkrachten namen 35 procent voor hun rekening, gevolgd explosieve oorlogsresten zoals landmijnen.

Kinderen rekruteren

Ook rekruteerden de taliban volgens de VN 230 kinderen om onder meer geïmproviseerde explosieven te plaatsen, om zelfmoordaanslagen uit te voeren en om te strijden tegen regeringstroepen. Vorige week zei VN-kinderrechtenorganisatie Unicef zich nog zorgen te maken over berichten dat kinderen steeds vaker door gewapende groeperingen worden gerekruteerd om deel te nemen aan het conflict. 

VN-waarnemers konden ook 297 aanvallen op scholen en ziekenhuizen verifiëren. Intussen blijven opzettelijke aanvallen van de taliban op meisjesscholen “een zorgwekkende trend”. Gamba waarschuwt: “Nu de cijfers al alarmerend hoog zijn en de taliban in het rapport worden aangewezen als een belangrijke pleger van geweld tegen kinderen, is de toekomst van kinderen, vooral meisjes in Afghanistan, donker”.

Burgerslachtoffers

Begin deze maand, toen de taliban in razendsnel tempo grote delen van Afghanistan heroverden, kwamen er volgens Unicef minstens 27 kinderen om het leven op slechts drie dagen tijd. Zo’n 136 raakten toen gewond. 

Eind vorige maand bleek uit een ander VN-rapport dat het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan in de eerste helft van dit jaar een recordhoogte had bereikt. In mei en juni vielen er 2.392 burgerslachtoffers: 783 doden en 1.609 gewonden. Dat is het hoogste aantal voor die maanden sinds de VN in 2009 begon met tellen. In de eerste zes maanden is het aantal slachtoffers met 47 procent gestegen tegenover vorig jaar. Vrouwen en kinderen maakten bijna de helft uit van alle burgerslachtoffers in de eerste helft van 2021.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20