Bijna 30 kinderen gedood bij gevechten in Afghanistan in drie dagen, volgens Unicef

Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef zijn er de afgelopen 72 uur minstens 27 kinderen om het leven gekomen en 136 gewond geraakt nu de taliban snel terrein veroveren op het Afghaanse leger.

“Unicef is geschokt door de snelle escalatie van ernstige schendingen van de kinderrechten in Afghanistan”, laat de VN-organisatie weten in een persbericht. “De wreedheden worden met de dag groter. Dit zijn geen cijfers. Elk van deze sterfgevallen en elk geval van lichamelijk lijden is een persoonlijke tragedie. Deze kinderen zijn geliefde dochters en zonen, broers en zusters, neven en nichten en vrienden. Het zijn allemaal kinderen wier recht op bescherming, krachtens het internationaal humanitair recht, door de oorlogvoerende partijen is genegeerd.”

Ook zegt Unicef zich grote zorgen te maken over berichten dat kinderen steeds vaker door gewapende groeperingen worden gerekruteerd om deel te nemen aan het huidige conflict. “Veel andere jongens en meisjes zijn diep getraumatiseerd als ze getuige zijn van wreedheden die tegen hun familie en anderen in hun gemeenschap worden begaan”, klinkt het nog.

Burgerslachtoffers

Eind vorige maand bleek uit een VN-rapport dat het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan in de eerste helft van dit jaar een recordhoogte had bereikt. In mei en juni vielen er 2.392 burgerslachtoffers: 783 doden en 1.609 gewonden. Dat is het hoogste aantal voor die maanden sinds de VN in 2009 begon met tellen. In de eerste zes maanden is het aantal slachtoffers met 47 procent gestegen tegenover vorig jaar.

Vrouwen en kinderen maakten bijna de helft uit van alle burgerslachtoffers in de eerste helft van 2021. Ruim 30 procent waren kinderen, met 468 doden en 1.214 gewonden. Veertien procent van de burgerslachtoffers waren vrouwen, met 219 doden en 508 gewonden. 

Sinds 1 mei, toen Amerikaanse soldaten en troepen van de coalitie begonnen met de definitieve terugtrekking, veroveren de taliban snel terrein op het Afghaanse leger. De meeste van de 2.500 Amerikaanse en 7.500 NAVO-troepen die in Afghanistan waren toen de huidige president Joe Biden in april officieel de terugtrekking aankondigde, zijn nu vertrokken. 

(lb)

Lees ook: VN: Recordaantal burgerslachtoffers in Afghanistan

Meer