VN: Recordaantal burgerslachtoffers in Afghanistan

Het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan heeft in de eerste helft van dit jaar een recordhoogte bereikt, stelt een nieuw rapport van de Verenigde Naties. “Het nastreven van een militaire oplossing zal het lijden van het Afghaanse volk alleen maar vergroten.”

Een recordaantal Afghaanse burgers is om het leven gekomen en gewond geraakt bij hevige gevechten sinds 1 mei, toen Amerikaanse soldaten en troepen van de coalitie begonnen met de definitieve terugtrekking. Sindsdien veroveren de taliban snel terrein op het Afghaanse leger. 

In mei en juni vielen er 2.392 burgerslachtoffers: 783 doden en 1.609 gewonden. Dat is het hoogste aantal voor die maanden sinds de Verenigde Naties (VN) in 2009 begon met tellen. In de eerste zes maanden is het aantal slachtoffers met 47 procent gestegen tegenover vorig jaar.

Vrouwen en kinderen

Vrouwen en kinderen maakten bijna de helft uit van alle burgerslachtoffers in de eerste helft van 2021, volgens de VN. Ruim 30 procent waren kinderen, met 468 doden en 1.214 gewonden. 14 procent van de burgerslachtoffers waren vrouwen, met 219 doden en 508 gewonden. 

De zware tol die tot dusver is geëist, is volgens de VN vooral te wijten aan de gevechten in het platteland. Maar als het conflict zou overslaan naar dichtbevolkte steden, zouden de gevolgen catastrofaal kunnen zijn, klinkt het in het rapport.

Onderhandelingstafel

“Ik dring er bij de taliban en de Afghaanse leiders op aan om aandacht te besteden aan het grimmige en huiveringwekkende verloop van het conflict en de verwoestende gevolgen ervan voor de burgerbevolking”, zegt VN-gezante Deborah Lyons. “Het rapport is een duidelijke waarschuwing dat dit jaar ongekende aantallen Afghaanse burgers zullen omkomen en verminkt zullen worden als het toenemende geweld niet wordt gestopt.”

Lyons, die tevens aan het hoofd staat van de VN-missie in Afghanistan (UNAMA), riep de taliban en de Afghaanse regering ook op om snel rond de onderhandelingstafel te gaan. “Stop de gevechten tussen Afghanen. Bescherm het Afghaanse volk en geef het hoop op een betere toekomst.”

Lees ook:

(NS)

Meer