Taliban dringt Kaboel binnen, Afghaanse president verlaat het land

De taliban zijn Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, binnengetrokken. Dat meldt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken aan Associated Press. De Verenigde Staten sturen 2.000 extra troepen, bovenop de 3.000 die al ter plaatse gingen, om landgenoten en personeel te evacueren. De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft intussen het land verlaten.

De taliban claimen dat ze meerdere belangrijke gebouwen in Kaboel al in handen hebben. Ze zouden onder meer het ministerie van Defensie en andere overheidsgebouwen al hebben ingenomen. Ook zouden er geweerschoten zijn gehoord in de buurt van het presidentiële paleis.

President Ghani en zijn onmiddellijke team hebben het land verlaten, volgens Afghaanse regeringsbronnen die hebben gesproken met The Associated Press, Reuters en het zeer gerespecteerde lokale tv-netwerk TOLO.

De taliban hebben de afgelopen weken Afghanistan geteisterd na de terugtrekking van de Amerikaanse strijdkrachten. De laatste week is hun campagne in een stroomversnelling geraakt, waarbij zij een na een de provinciehoofdsteden van Afghanista innamen.

Zaterdag veroverden talibanstrijders de noordelijke stad Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balch en de vierde grootste stad van het land. Deze morgen viel Jalalabad in handen van de taliban. Nu is de extreem-islamitische groep aangekomen in de hoofdstad, Kaboel.

5.000 troepen

Westerse regeringen bespoedigen de plannen om ambassadepersoneel en burgers, alsook Afghanen die voor hen hadden gewerkt, te evacueren.

De Amerikaanse president Joe Biden gaf zaterdag toestemming voor de inzet van 5.000 troepen om te helpen bij de evacuatie van burgers en te zorgen voor een “ordelijke en veilige” terugtrekking van het Amerikaanse militaire personeel. Er hangen helikopters boven de VS-ambassade in Kaboel.

Chinook-helikopter vliegt over Amerikaanse ambassade in Kaboel, Afghanistan – foto: AP Photo/Rahmat Gul/Isopix

Volgens de NAVO zijn een aantal vertegenwoordigers van de EU op een “veilige plaats” ondergebracht. Diplomaten en bedreigde Afghanen worden overgebracht naar de internationale luchthaven in de stad die nog stevig in Amerikaanse handen is.

“Snelle en krachtige militaire reactie”

Biden zei dat zijn regering taliban-functionarissen in Qatar had verteld dat elke actie die VS-personeel in gevaar brengt “zal worden beantwoord met een snelle en krachtige militaire reactie van de VS”.

De Britse ambassadeur in Afghanistan zal tegen zondagavond het land worden uitgevlogen, meldde de Sunday Telegraph. Britse troepen hebben de meeste andere Britse diplomaten en ambtenaren al geëvacueerd.

De Verenigde Staten hebben deze week de vredesbesprekingen tussen de Afghaanse regering en de taliban in Qatar voortgezet. Maar de gewapende groepering lijkt zich daar weinig van aan te trekken nu ze bijna heel Afghanistan in handen hebben.

Lees ook:

Meer