“Geen cent meer”: Duitsland draait geldkraan dicht voor Afghanistan als taliban land overnemen

De Duitse minister voor Buitenlandse Zaken Heiko Maas waarschuwt dat Duitsland geen financiële hulp meer zal geven als de taliban in heel Afghanistan de sharia, de strenge islamitische wetgeving, invoeren.

Duitsland zal Afghanistan niet langer financieel steunen als talibanstrijders het volledige land veroveren en de sharia invoeren, zei Maas donderdag aan de Duitse openbare zender ZDF. Duitsland geeft jaarlijks 430 miljoen euro aan Afghanistan. Nu de taliban in hoog tempo grote delen van het land veroveren, dreigt die geldkraan dichtgedraaid te worden.

De stad Ghazni, op 150 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kaboel, is donderdag in de handen van de militante beweging gevallen. Het is al de tiende provinciehoofdstad die in een week tijd veroverd werd. De taliban controleren nu meer grondgebied dan op eender welk moment sinds een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten de groep in 2001 uit Kaboel verdreef.

De strijd in Afghanistan escaleert in sneltempo: de taliban hebben Ghazni veroverd. Foto: AP Photo/Gulabuddin Amiri/Isopix

“Terugtrekking is te vroeg”

Na bijna 20 jaar oorlog trekken de Amerikaanse en NAVO-troepen zich terug uit Afghanistan. Maar die terugtrekking komt er volgens Maas te vroeg, benadrukte hij in het interview met ZDF. “De Bundeswehr had een mandaat tot volgend jaar”, zei hij. “We kunnen niet buiten de NAVO handelen en het alleen doen.”

Gevraagd naar de onderhandelingen tussen Kaboel en de talibanstrijders zei hij: “De Afghaanse regering blijft onderhandelen met de taliban en de internationale gemeenschap is daarbij betrokken. Dit is de enige manier om dit op te lossen”.

Gedwongen uitzettingen

Intussen hebben zes Europese lidstaten, waaronder België, hun bezorgdheid geuit over een mogelijke toename van het aantal asielzoekers naar Europa als gevolg van de verslechterende situatie in Afghanistan. In een brief gericht aan de Europese Commissie, die mee ondertekend is door Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Griekenland, zegt staatssecretaris voor Migratie Sammy Mahdi (CD&V) dat hij voorstander blijft van gedwongen repatriëringen naar Afghanistan.

Nederland en Duitsland hebben gedwongen uitzettingen van Afghanen nu tijdelijk stopgezet. Volgens beide regeringen is de situatie in Afghanistan te zeer verslechterd door de opmars van de taliban.

(jvdh)

Meer