Vliegt deze elektrische speedboat boven het wateroppervlak?

Het Zweedse bedrijf Candela heeft een elektrische speedboot ontwikkeld. Markant: het voertuig lijkt over water te kunnen vliegen.

Maar schijn bedriegt – in zekere zin. De speedboot scheert namelijk alleen over het wateroppervlak, en doet dit met behulp van draagvleugels, computers en sensoren.

Toch ziet het er nog steeds ronduit indrukwekkend uit.

bron: Candela Speed Boat kanaal op YouTube

Lange afstanden

Bovendien is de C-7 speedboot volgens Candela de enige ter wereld die lange afstanden kan overbruggen, schrijft Business Insider

In het promopraatje op Candela’s website staat dat ‘de draagvleugelboot het energieverbruik van de 40 kWh batterij met 80 procent vermindert in vergelijking met planerende boten.’ Dit leidt tot een elektrisch bereik van 92 km (50 zeemijl) in 20 knopen (37 km/uur).

Dat is vergelijkbaar met boten met een verbrandingsmotor. Zo verbruikt een conventionele niet-planerende boot van dezelfde grootte 6 kWh per zeemijl, aldus Candela. Overigens is de C-7 van koolstofvezel gemaakt.

Candela Invest S.A. is een beursgenoteerd bedrijf. Bij de tijd van het schrijven was het aandeel van de luxe speedboot fabrikant 3,70 euro waard.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20