Vincent Van Peteghem: “Elektronisch betalen moet groeien, maar mag niet discrimineren”

Branded content Bancontact Payconiq Company

Een nieuwe wet op elektronisch betalen, hoezo? Alle handelaars, maar ook vzw’s of vrije beroepen, moeten voortaan minstens één elektronisch betaalmiddel aanbieden. Paying Attention, een nieuwe podcastreeks van Bancontact Payconiq Company in samenwerking met Business AM, voelt in de eerste aflevering minister van Financiën Vincent Van Peteghem aan de tand over de nieuwe regels.

Met de kaart betalen, contactloos betalen, online betalen of mobiel betalen. In onze samenleving is de beweging naar nieuwe betaalvormen onomkeerbaar ingezet. Samen met Business AM creëerde Bancontact Payconiq Company Paying Attention, een podcastreeks die onderzoekt hoe nieuwe betaalvormen de Belgische maatschappij hervormen en veranderen. In de eerste aflevering van Paying Attention voelt journaliste Fatma Taspinar minister van Financiën Vincent Van Peteghem aan de tand. 

Wetgeving elektronisch betalen

Centraal in hun gesprek staat de nieuwe de nieuwe wetgeving rond elektronisch betalen (startdatum: 1 juli 2022). Kort geschetst houdt deze in dat alle ondernemingen die producten of diensten verkopen aan consumenten minstens één elektronisch betaalmiddel moeten aanbieden. “De cijfers in België zijn eigenlijk frappant”, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem daarover in de eerste episode van Paying Attention. “In België gebeurt 60% van de betalingen nog steeds cash terwijl dat in Nederland slechts ongeveer 33% is. België zit achter en met de nieuwe wetgeving willen we de omslag naar elektronisch betalen ondersteunen.”

Maar hoe zit het met de consument? Wil die wel mee in deze omschakeling? “Cash geld bijhebben geeft een veilig gevoel omdat het nog niet overal mogelijk is om elektronisch te betalen”, aldus Van Peteghem. “Maar de tendens naar elektronisch betalen groeit, gesterkt door de uitbraak van het coronavirus. Mensen willen niet meer zomaar alles aanraken uit angst besmet te raken, dat geeft elektronisch betalen een enorme boost.”

Professionalisering

De nieuwe wetgeving geldt niet enkel voor handelaars, maar ook voor vrije beroepen en vzw’s. “Het is belangrijk om daarin niet te discrimineren”, stelt Van Peteghem. “Als we vragen om elektronisch betalen aan te bieden, dan geldt dat voor iedereen. Op die manier willen we oneerlijke concurrentie vermijden.” Een interessante getuigenis daarover komt van Freddy Peeters, penningmeester van voetbalclub K.ESK Leopoldsburg, een vzw. “Alles gebeurde bij ons met cash of met jetons die cash worden aangekocht, maar intussen zie ik de voordelen in van het elektronisch betalen”, vertelt hij.

Veiligheid eerst

Ook op vlak van veiligheid is de omschakeling naar elektronisch betalen een belangrijke stap. “Het is niet altijd even veilig om met zoveel cash te zitten”, legt de minister van Financiën uit. “Zelf kom ik uit het verenigingsleven en mocht ik aan de lijve ervaren wat het risico is als je met veel cash geld over straat loopt.”

Benieuwd naar het volledige verhaal? Beluister de eerste aflevering van Paying Attention.

Meer