Vervroegd stemmen lijkt gunstig voor Biden, maar spook van nederlaag in het Kiescollege blijft hem achtervolgen

18 dagen voor de verkiezingen hebben al meer dan 18 miljoen Amerikanen vervroegd hun stem uitgebracht, een uitzonderlijk hoog aantal. Als dat enthousiasme, ondanks de vaak urenlange wachttijden, blijft aanhouden, zouden voor het eerst in de geschiedenis meer mensen hun stem kunnen uitbrengen vóór 3 november dan op verkiezingsdag zelf.

In sommige staten worden nu al records gebroken. In Michigan heeft een kwart van de geregistreerde kiezers al gestemd. Ook in North Carolina hebben al een half miljoen mensen hun stem uitgebracht. Eén op vijf daarvan had in 2016 niet gestemd.

Uit de eerste cijfers blijkt dat de vroege stemmen vooral naar de Democraten gaan. In de zes staten die gegevens publiceren over de registratie van kiezers, blijkt dat voor elke Republikein er zich twee Democraten aanmelden. Het gaat over Florida, Kentucky, Iowa, Maine, North Carolina en Pennsylvania. 

Volgens dezelfde gegevens trekt ook een disproportioneel aantal zwarten en vrouwen naar de stembus. Dat zou in principe goed nieuws moeten zijn voor Joe Biden.

Ook de harde kern van de Trumpstem roert zich

Maar… Er is ook sprake van een enorme toename in registraties onder leden van de blanke arbeidersklasse. Daarbij is volgens Democratische strategen, in de zogenaamde ‘battleground states’, sprake van een stijging van 10% in het aantal geregistreerde, laaggeschoolde blanke 30-plussers, in vergelijking met 2016. Zij vormen traditioneel de kern van de Trumpstem. De voorsprong die Biden in die staten had, is ondertussen ook gedaald van 10 tot 6 procent.

Team Biden heeft daarenboven nog eens 3 aandachtspunten:

  • een gematigde daling van de steun onder katholieken van Hispaanse afkomst;
  • een gematigde daling van de steun onder zwarte vrouwen;
  • de grote voorkeur onder Democratische kiezers voor stemmen per post. Daarvan dreigt traditioneel 1 tot 2 op elke 5 stemmen te worden afgekeurd vanwege te laat of ongeldig.

Een zaak staat vast: het spook van een tweede, nipte Trump-overwinning in het Kiescollege is voor team Biden nooit echt ver weg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20