Vertrouwen in Huawei ebt weg: Verenigd Koninkrijk zoekt partners om zelf 5G-technologie te ontwikkelen

Het Verenigd Koninkrijk benadert de Verenigde Staten met de vraag om een alliantie van tien landen te vormen die zelf 5G-technologie kunnen ontwikkelen. De bedoeling is om de afhankelijkheid van Huawei te verminderen, schrijft de Britse krant The Times.

Waarover gaat het? Technologiegigant Huawei werkt in verschillende landen aan de uitrol van 5G, maar niet in de Verenigde Staten. Daar staat Huawei op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage. Bovendien schreeuwen de Amerikanen moord en brand over het feit dat de weerstand in Europa tegenover Huawei minder groot is. Zo gaf ook de Britse regering Huawei de opdracht tot 35 procent van de infrastructuur te bouwen die nodig is voor een 5G-netwerk.

Het nieuws: de Britse premier Boris Johnson zette door die beslissing de band met Amerikaans president Donald Trump danig onder druk. En nu lijkt Johnson plots zijn kar te keren. Na de uitbraak van het coronavirus wil hij Huawei’s betrokkenheid bij het 5G-netwerk in zijn land verminderen.

Achter de schermen? Britse ambtenaren moeten nu plannen uitwerken waarmee de invloed van China op de Britse infrastructuur in 2023 tot nul herleid wordt. Daarnaast reist Johnson volgende maand mogelijk naar de Verenigde Staten voor een G7-top. Dat is zijn eerste buitenlandse reis sinds het begin van de coronacrisis. Naar verwachting zal hij de handelsbesprekingen met de Amerikanen opvoeren, omdat de brexit-onderhandelingen met de Europese Unie steeds moeizamer verlopen.

De details? De Britse premier wil graag de G7-landen, Australië, Zuid-Korea en India aan boord krijgen. Eén van de opties zou zijn om de investeringen in bestaande telecombedrijven van de tien landen te centraliseren. ‘We hebben nieuwe spelers nodig op de markt’, laat een regeringsbron zich ontvallen aan The Times. Alternatieven zijn het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson, al staan die bijlange zo sterk niet als de Chinese mastodont die Huawei is.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.