Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Proximus lanceert 5G in 30 steden, maar hoe snel is het echt?

Logo Business AM
Tech

31/03/2020 | Florian Callens | 6 min leestijd

Isopix

Proximus lanceert op 1 april als eerste netwerkprovider 5G in België. Dat is best verrassend want de 5G-licenties in ons land zijn nog niet verdeeld. Daarom pakt Proximus uit met een technisch trucje, al zorgt dat er wel voor dat hun kersverse 5G-netwerk lang niet zo snel is als 5G kan zijn.

8AM Tech

In het nieuws: Proximus lanceert op woensdag 1 april het eerste 5G-netwerk in België. Meer dan 30 gemeenten, verspreid over het hele land, zullen toegang hebben tot 5G.

Hoe kan dat? Dat Proximus nu al met 5G komt in België is opvallend. Om ‘echt’ 5G te hebben, zijn er namelijk 5G-antennes nodig. En daar moet de overheid een speciale licentie voor toekennen. Die licenties zijn echter nog niet geveild.

  • Proximus gebruikt voor deze vorm van 5G een strategie die we eerder al in andere Europese landen hebben gezien. Het maakt daarbij gebruik van bestaande 3G-antennes.
  • Doordat die steeds minder gebruikt worden, kan de provider dat spectrum gebruiken voor zijn 5G. Het gaat hierbij de 2100 MHz band omvormen om die te kunnen gebruiken voor zijn nieuwe netwerk.

Hoe snel is deze vorm van 5G? Proximus deelt mee dat hun 5G op dit moment zo’n 30 procent sneller is dan de hoogste snelheid waarop u nu mobiel kan surfen. Hoe snel dat precies is, is moeilijk te zeggen.

  • 4G en 4G+ zijn in theorie goed voor een maximumsnelheid van respectievelijk 150 Mbps en 225 Mbps. 4,5G, dat sinds 2017 beschikbaar is, doet nog een stuk beter en heeft een theoretische maximumsnelheid van 900 Mbps.
  • In de praktijk zien we echter dat die snelheden nooit gehaald worden. Als u buiten staat op een plaats met goed bereik, haalt u zelfs met 4,5G hooguit 300 Mbps.
  • Met het zopas gelanceerde 5G van Proximus zou dat dus rond de 400 Mbps moeten liggen. Al is dat op dit moment slechts een ruwe schatting.
  • Proximus wil na de lancering die snelheid stelselmatig verhogen en mikt op termijn op 3 Gbps.

Wat hebt u ervoor nodig? Zelfs met de lancering van 5G door Proximus is het netwerk niet meteen voor iedereen beschikbaar. U hebt namelijk drie zaken nodig om erop te kunnen surfen.

  • Het mobiele 5G-datanetwerk wordt eerst gelanceerd in een dertigtal steden. Enkel daar zal u er dus nu al mee kunnen verbinden. De locaties waar het 5G-netwerk van Proximus beschikbaar is, vindt u hier.
  • Daarnaast hebt u ook 5G-smartphone nodig. Proximus zelf verkoopt via zijn website de Oppo Find X2 Pro voor 1.199 euro (met 100 euro cashback). Ook onder andere de Samsung S20 Ultra, de Huawei P40-reeks en OnePlus 8-serie, die binnen twee weken gelanceerd wordt, zijn compatibel met 5G.
  • Tot slot hebt u ook een abonnement nodig waarin 5G is inbegrepen. Dat is namelijk niet mogelijk met het mobiel internet dat momenteel in uw abonnement inbegrepen is. Daarom lanceert Proximus de Mobilus 5G Unlimited voor 49,99 euro per maand. Daarmee kan u onbeperkt bellen, sms’en en surfen.

De toekomst? Voor Proximus betekent deze lancering uiteraard maar een opstap naar ‘echte’ 5G. Een 5G-veiling staat in België nog niet direct op de planning. Dat dossier moest door de nieuwe regering aangepakt worden, maar door de lange regeringsonderhandelingen is daar nog niets van in huis gekomen. Ook in het verleden hielden politieke spelletjes en discussies tussen de verschillende regeringen de komst van 5G tegen.

Toch zouden er in de nabije toekomst in België voorlopige licenties verdeeld worden. Daarbij is Proximus – samen met Telenet, Orange, Cegeka en Entropia – één van de vijf kandidaten.

8AM Tech

Source: 8AM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks