Vijf kandidaten voor tijdelijke 5G-licentie

De drie grote Belgische telecomoperatoren (Telenet, Orange en Proximus) en de IT-bedrijven Cegeka en Entropia Investments krijgen tijdelijk toelating om 5G-diensten te ontwikkelen. Dat laat telecomregulator BIPT dinsdag weten.

Eind januari besliste de Belgische telecomregulator om ‘voorlopige gebruiksrechten’ toe te kennen om de uitrol van 5G-netwerken op te starten. Er kwam lange tijd geen schot in de zaak, omdat de federale regering en de deelstaten het niet eens raken met elkaar. Vorig jaar had er al een veiling van het 5G-spectrum moeten plaatsvinden, maar de overheden blijven bikkelen over de verdeling van die opbrengsten.

Zes kandidaten

Het BIPT kon het getalm niet langer aanzien en besloot om het heft in eigen handen te nemen. ‘De uitrol van 5G-netwerken is onontbeerlijk om ervoor te zorgen dat consumenten en bedrijven kunnen profiteren van de digitalisering’, regeerde de telecomregulator. Bij de deadline, eind februari, raakte bekend dat Telenet, Orange en Proximus alvast ingetekend hadden.

Maar ook ICT-groep Cegeka uit Hasselt bleek interesse te hebben, net als Entropia Investments uit Oostkamp. Die laatste houdt zich bezig met private communicatienetwerken voor bedrijven, en is voorts actief in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens het BIPT waren er in totaal zes aanvragen, maar de identiteit van de zesde kandidaat wordt niet vrijgegeven.

Joint venture

De tijdelijke gebruiksrechten gelden voor het hele Belgische grondgebied. In principe kunnen de kandidaten nu starten met de uitrol van 5G. Als de definitieve veiling er ooit komt, vervallen de rechten wel. Momenteel had een andere speler, Citymesh, al een deel van de frequenties in handen. Het Brugse bedrijf gebruikt die om private 5G-netwerken te ontwikkelen op Brussels Airport en in de haven van Zeebrugge.

Overigens hebben Proximus en Orange afgelopen zomer een joint venture opgericht om een betere dekking van hun mobiel internet te garanderen. Ze willen mobiele toegangsnetwerken, zoals zendmasten, delen én samen aan 5G-technologie werken. Dat project heeft de Belgische concurrentiewaakhond BMA even op pauze gezet, op vraag van concurrent Telenet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20