YouTube gaat strijd aan tegen complottheorieën over 5G en coronavirus

Tijdens de coronacrisis passeren heel wat theorieën over het ontstaan ervan de revue. Zo duiken er enkele op die een zogezegde link vinden tussen 5G en corona. YouTube gaat actief video’s verwijderen in de strijd tegen die valse berichtgeving.

De maatregel van YouTube komt er na een aantal incidenten. Vandalen vernielden verschillende zendmasten van Vodafone en O2 in het Verenigd Koninkrijk. In 24 uur werden en vier aanvallen geregistreerd op telefoonmasten. Daarom zal YouTube actief video’s verwijderen die in strijd zijn met het beleid. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

YouTube zegt dat het sinds begin februari duizenden video’s handmatig heeft beoordeeld en verwijderd die gevaarlijke of misleidende coronavirusinformatie verspreiden. Maar inhoud die simpelweg samenzweerderig is over 5G, zonder het coronavirus te noemen, is nog steeds toegestaan ​​op de site.

De videodienst worstelt net als zoveel andere platformen met het spanningsveld tussen zoveel mogelijk content – en dus gebruikers – toe te laten en toch in te grijpen wanneer sommige van die gebruikers over de schreef gaan.

Complottheorieën

In Vlaanderen heeft het factcheck-instituut de hele theorie rond 5G en corona alvast met de grond gelijk gemaakt. De factcheck over corona en 5G kan je hier bekijken. Daar komen ze met de volgende conclusie: ‘Het is niet voldoende bewezen dat 5G-technologie schadelijk zou zijn voor onze gezondheid, en het coronavirus COVID-19 heeft daar al helemaal niets mee te maken. Het coronavirus is de oorzaak van de pandemie die we nu meemaken, geen gevolg van een externe factor.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20