“Omikron milder dan Delta”: dit blijkt voorlopig uit studies over de Omikron-variant

De Britse gezondheidsautoriteit UKHSA stelt dat uit voorlopige gegevens blijkt dat de symptomen van coronavirusvariant Omikron milder zijn dan die van de Delta-variant. Maar de gezondheidsdienst zou ook beklemtonen dat de overdraagbaarheid van de nieuwe coronavirusvariant zeer groot is. Dat betekent dat nog steeds grote aantallen mensen in het ziekenhuis kunnen belanden. Daarnaast wijzen ook nieuwe gegevens uit Zuid-Afrika en Schotland op hetzelfde ziekteverloop.

Britten die ziek worden van de Omikron-variant van het coronavirus hebben minder kans om ernstig ziek te worden dan degenen die Delta oplopen. Dat maken wetenschappers van de Britse regering op uit de eerste gegevens van mensen die besmet zijn met de variant.

Maar terwijl de Omikron-gevallen in het VK over het algemeen milder lijken, heeft de U.K. Health Security Agency (UKHSA) ontdekt dat het niet noodzakelijk mild genoeg is om grote aantallen ziekenhuisopnames te vermijden. Dat blijkt uit de gegevens die voor Kerstmis moeten worden gepubliceerd, en die konden worden ingekeken door nieuwssite Politico.

De UKHSA zal naar verwachting ook concluderen dat, hoewel twee doses van een coronavaccin niet voldoende zijn om sterke bescherming te bieden tegen Omikron, een boosterdosis de kans op zowel symptomatische infectie als ziekenhuisopname wel aanzienlijk vermindert. Een woordvoerder van de UKHSA zei geen commentaar te willen geven op ongepubliceerde gegevens.

Vaccins doeltreffend

Ook nieuwe gegevens uit Schotland en Zuid-Afrika wijzen erop dat mensen die besmet zijn met de Omikron-variant duidelijk minder risico lopen om zwaar ziek te worden dan mensen die eerdere varianten van het virus hebben opgelopen. Dat zijn veelbelovende tekenen zijn dat vaccins nog steeds doeltreffend zijn om ernstige ziekte met de zich snel verspreidende stam af te wenden, schrijft de Wall Street Journal.

Ook hier waarschuwen wetenschappers ervoor dat de verhoogde overdraagbaarheid van Omikron – en het vermogen van de variant om immuniteit als gevolg van vaccinatie of eerdere infectie te omzeilen – betekent dat het nog steeds de potentie heeft om verdere ziekte- en doodsgolven te veroorzaken omdat het simpelweg veel meer mensen infecteert.

“De combinatie van een verhoogd risico van overdracht en het omzeilen van de immuniteit betekent dat elk voordeel van een verminderde ziekenhuisopname zou kunnen worden overschreden door verhoogde infectiecijfers in de gemeenschap”, aldus onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh in een document waarin hun bevindingen worden gedetailleerd en dat nog moet worden onderworpen aan een peer-review.

De studie van Edinburgh, gebaseerd op de gezondheidsdossiers van 5,4 miljoen mensen in Schotland, toonde aan dat het risico van ziekenhuisopname met Covid-19 tweederde lager was met Omikron dan met Delta.

Tot 80 procent minder kans op ziekenhuisopname

Uit een afzonderlijke studie, online gepubliceerd door onderzoekers van het Zuid-Afrikaanse National Institute for Communicable Diseases, bleek eveneens dat mensen die besmet waren met Omikron 70% tot 80% minder kans hadden op een ziekenhuisopname dan mensen die besmet waren met eerdere varianten, waaronder Delta.

De bevindingen bieden nieuw bewijs dat Omikron-infecties milder lijken te zijn in populaties met een hoge mate van immuniteit, hetzij door vaccinatie of eerdere infectie.

Wat minder duidelijk is, is of Omikron zelf intrinsiek minder virulent is dan eerdere versies van het virus, dat wereldwijd aan ten minste 5,4 miljoen mensen het leven heeft gekost en bijna 300 miljoen bekende gevallen van Covid-19 heeft veroorzaakt.

Reisbeperkingen

Zuid-Afrikaanse wetenschappers hebben de wereld eind november attent gemaakt op het bestaan van Omikron en sindsdien is het in meer dan 80 landen ontdekt, ook in het onze.

De snelle verspreiding van Omikron heeft ertoe geleid dat landen in de aanloop naar Kerstmis reisverboden hebben ingesteld en de beperkingen op het gebied van de volksgezondheid hebben verscherpt.

(kg)

Meer