Opbod van berichten over de Omikron-variant beheerst opbouw naar Overlegcomité

We zijn ondertussen minder dan 24 uur verwijderd van een nieuw Overlegcomité. Uiteraard moet dan behoorlijk wat negatief nieuws, gelardeerd met allerlei opinies van de ‘experten’ die tegelijk als adviseurs optreden van de overheid, de media beheersen. En ook een klassieker in het genre: het advies van die experten, verzameld in de GEMS, is uiteraard alweer gelekt. En alweer eisen ze allerlei extra maatregelen. 

  • Grofweg zit de politiek immers op de lijn van weinig tot niets aanpassen aan de huidige maatregelen. Eén man, Frank Vandenbroucke (Vooruit), de minister van Volksgezondheid, wil wel verstrengen. En met hem het Grieks koor van experten. Niets nieuw onder de zon dus.
  • Die experten waarschuwen nu volop over hoe snel Omikron oprukt: nu al is 20 procent van de geteste gevallen van die variant. Tegen januari is die variant dus zeker dominant. Vreemd genoeg is nog steeds niet helder of die variant nu evenveel verwoestende effecten heeft op de gezondheid of niet. Signalen in die richting vanuit andere landen zijn er wel, maar tegelijk heeft onder meer Nederland dus al drastische maatregelen genomen.
  • Men droomt nu weer van een Omikron-schakelaar: een lijst automatisch maatregelen die genomen zou worden, telkens als de besmettingen of ziekenhuisopnames een bepaalde grens zouden overschrijden. Maar net als bij de coronabarometer komt men terug tot dezelfde discussies: geeft men dan het ad-hocbeleid, waarbij politici in de schijnwerpers staan met telkens een nieuw beslissingsmoment, op voor een meer technocratische aanpak, waarbij de experts de lijnen bepalen?
  • Het lijkt weinig waarschijnlijk dat men deze keer die laatste groep zal laten winnen. Hoe dan ook voert men zo altijd opnieuw dezelfde discussies, zij het met een beetje een andere semantische insteek: een ‘Omikron-schakelaar’, in plaats van een ‘coronabarometer’.
  • De groenen hebben ondertussen overigens een ander strijdpunt voor het Overlegcomité: gratis zelftesten voor de bevolking. Die zouden dan de druk op de ziekenhuizen moeten verlichten. Eerder pleitte PVDA al voor zo’n gratis politiek. 
Meer