Dit besliste het Overlegcomité: gedaan met binnenevenementen of toeschouwers bij sportwedstrijden

Het veertigste Overlegcomité is afgelopen, de persconferentie zo goed als. De nieuwe maatregelen zijn dus bekend: alle binnenevenementen zouden worden gesloten, op musea en sportactiviteiten na. Die laatste moeten wel doorgaan zonder publiek. Ook winkelen zal enigszins worden beperkt.

Dat er op het jongste Overlegcomité zou verstrengd worden, stond, ondanks de verbeterende cijfers, in de sterren geschreven. De snelle opmars van de Omikron-variant lijkt de reden voor de topministers van ons land om, met Kerstmis in het vooruitzicht, toch even voorzichtig te blijven.

Deze maatregelen worden doorgevoerd:

  • Alle binnenevenementen worden gesloten. Daaronder vallen dus kleinere evenementen, theatervoorstellingen en bioscopen. Musea zouden wel nog kunnen open blijven.
  • Sportactiviteiten kunnen blijven doorgaan, maar wel zonder publiek. Dit geldt zowel binnen als buiten, voor profniveau en amateurniveau.
  • Winkelen is enkel nog mogelijk alleen of met twee. Het Overlegcomité mikt op één persoon per tien vierkante meter in winkels, met de anderhalve meter-regel nog steeds in acht.

Wat niet wijzigt:

  • Het openingsuur voor de horeca blijft zoals het was en zou op 23 uur blijven.
  • Ook op het openbaar vervoer zouden er geen beperkingen komen, zoals werd voorgesteld door de GEMS-adviesgroep.
  • De contactbubbel lijkt voorlopig niet te worden heringevoerd.
  • Gebedshuizen zouden openblijven.
  • De regering blijft het gebruik adviseren van een zelftest voor je afzakt naar vrienden of familie, om kerst of Nieuwjaar te vieren. Die blijkt echter, tot twee dagen na de besmetting met Covid-19, niet zo doeltreffend als gedacht.
  • Over een coronabarometer werd op het Overlegcomité niet gepraat, hoewel dit wel één van de adviezen van de experten was.
  • Kerstmarkten kunnen wel blijven doorgaan.

Bovenstaande maatregelen gaan in op zondagochtend 26 december, tweede kerstdag, en duren tot 28 januari. Begin volgende maand vindt een nieuw Overlegcomité plaats.

Wat werd doorgeschoven:

Toch werd op het Overlegcomité nog niet alles beslist. De grote maatregelen, de “vernauwing” van het Covid Safe Ticket en verplichte vaccinatie, worden doorgeschoven naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Die zal moeten stemmen over een eventuele verplichting van het coronavaccin én over de verstrenging van het CST.

Daarover liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke deze week optekenen dat hij voorstander was van het CST enkel nog maar te laten gelden voor gevaccineerden. Negatief getest of genezen van Covid-19 zal niet meer voldoende zijn om een groen scherm te doen oplichten. Over dat CST werd een rapport gevraagd aan coronacommissaris Pedro Facon, die dat tegen half januari zal moeten afleveren.

Meer