Komt de teststrategie onder druk te staan? Antigeentest blijkt vlak na Covid-besmetting niet zo doeltreffend als gedacht

Het resultaat van een snelle antigeentest blijkt tijdens de eerste twee dagen na een besmetting met Covid-19 minder betrouwbaar is dan verwacht. Dat melden wetenschappers van de KU Leuven, het UZ Leuven en technologiebedrijf imec. Zij voerden een studie uit, met nooit eerder gebruikte moleculaire tests op aerosolen.

Daaruit blijkt dat de uitgeademde virale hoeveelheid (de vermeende maatstaf voor besmettelijkheid) piekt voordat de snelle antigeentest echt betrouwbaar is. Om het kort te zeggen: mensen kunnen al kort na een besmetting het virus overdragen, terwijl de sneltest nog ‘negatief’ aangeeft.

Consequenties

Dat brengt toch consequenties met zich mee. Zo is de snelle antigeentest een extra hulpmiddel geworden om de pandemie te bestrijden, en werd het door beleidsmakers ook als volwaardige test gezien. Het resultaat van een sneltest is ondertussen ook erkend om het vliegtuig op te stappen of evenementen bij te wonen. De test wordt bijna op gelijke hoogte gezet als de PCR-test, qua efficiëntie. Alleen blijkt dit dus niet te kloppen.

Voor de studie werd een speciaal ontworpen sampler van imec gebruikt, die het aantal SARS-Cov-2 in uitgeademde lucht kan waarnemen. In de test werden 58 hoog-risicocontacten opgenomen, waarvan 11 personen een infectie ontwikkelden. Alle proefpersonen werden gedurende twee weken dagelijks gemonitord, met zowel neus-, speeksel-, adem en antigeentest.

  • Tijdens de eerste twee dagen van de infectie resulteerde de helft van de snelle antigeentests in vals-negatieven.
  • De PCR-tests, uitgevoerd op de neuswissers, lieten in deze eerste twee dagen een lagere virale belasting zien.
  • Uit PCR-tests die werden uitgevoerd op de ademmonsters, lieten een hoge virale belasting zien.
  • Ook bij uitademing werd een hoge virale belasting gemeten. Dit is een eerste aanwijzing dat het virus gemakkelijk wordt overgedragen tijdens de eerste twee dagen na een besmetting.

Overlegcomité en kerst

De vraag die iedereen zich nu waarschijnlijk stelt: wat met kerst? Experten en politici roepen al weken om, voor je afzakt naar vrienden of familie, een sneltest af te nemen. “Enkel zo kan je zeker zijn”, werd geopperd. Helaas. Donderdag staat een nieuw Overlegcomité op de agenda tussen de GEMS-adviesgroep, de federale Kern en de ministers-president van de deelstaten.

Verwacht wordt dat deze studie ook daar uitvoerig wordt besproken, en kan bijdragen aan uiteindelijk verstrengingen. Hoewel alle cijfers de goede kant op gaan, lijkt verstrengen de enige optie, kaarten viroloog Marc Van Ranst en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al aan.

(lp)

Meer