Vanaf maandag kan je bij de apotheek een sneltest laten afnemen

Vanaf 12 juli kan je bij meer dan 1.000 apothekers in België een snelle antigeentest laten afnemen, bijvoorbeeld om op vakantie te vertrekken of om toegang te krijgen tot een festival. Dit moet de werklast van de testcentra, huisartsen en laboratoria verlichten.

De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) meldt dat we vanaf maandag in heel wat Belgische apotheken terechtkunnen om een snelle antigeentest te laten afnemen. Handig voor wie deze zomer wil reizen, maar nog niet volledig gevaccineerd is en er ook niet toe gekomen is om een van de twee gratis PCR-tests te laten afnemen. 

Verhoging van totale testcapaciteit

“Als elk van de minstens 1.000 deelnemende apothekers 10 testen per dag afneemt, dan vergroten we de totale testcapaciteit met maar liefst 10.000 per dag”, Koen Straetmans, voorzitter van APB benadrukt. “Deze sneltesting is een logisch vervolg op de informatieve, sensibiliserende en oriënterende taak van de apotheker.”

De federale regering besliste midden juni om de afname van sneltests in de apotheek voor reizigers mogelijk te maken. De bedoeling is om de testcentra, huisartsen en laboratoria tijdens de zomervakantie niet te laten overspoelen door testaanvragen. Al blijft de PCR-test, die in alle EU-landen aanvaard wordt, wel de standaard.

Hoe werkt het?

De apotheker die deze dienst aanbiedt, neemt de sneltest af in zijn apotheek met een diepe staalname in de neus. Na een kwartier ken je het resultaat, dat via een eForm in de apotheeksoftware naar het gezondheidsinstituut Sciensano wordt verzonden. Het resultaat verschijnt enkele uren nadien op het Covid-testcertificaat, dat je bijvoorbeeld kan raadplegen op de CovidSafeBE-app.

De APB benadrukt wel dat het de verantwoordelijkheid van elke burger is om na te gaan of het land van bestemming en de transitlanden snelle antigeentests aanvaarden en hoelang het Covid-testcertificaat geldig is voor de verschillende lidstaten. Meer informatie vind je terug op reopen.europa.eu en diplomatie.belgium.be.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20