Bedrijven vragen massaal sneltesten aan

De externe preventiedienst Liantis zegt van werkgevers honderden aanvragen voor sneltesten voor de detectie van Covid-19 gekregen te hebben. Bedrijven waar thuiswerk niet mogelijk is, kunnen tot 1 mei gratis intekenen op de sneltesten, maakte federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maandag bekend.

De sneltesten, zogeheten snelle antigeentesten met een neuswisser, geven al na zowat een kwartier uitsluitsel. Daarmee zijn ze veel sneller dan de standaard PCR-testen, maar wel minder betrouwbaar. Alleen medisch geschoolden mogen de test afnemen in de bedrijven. Werkgevers kunnen de sneltesten aanvragen via de arbeidsarts van hun externe preventiedienst.

De externe preventiedienst Liantis zegt dat werkgevers in grote getale in de rij staan om ermee te beginnen. ‘We werken met een checklist die de werkgevers kunnen invullen en waar we polsen naar zaken als: waren er eerder al uitbraken in het bedrijf of kunnen medewerkers bijvoorbeeld onmogelijk anderhalve meter afstand houden tijdens het werk. Op basis van de resultaten zullen we dan de prioritaire bedrijven bepalen waar we het best eerst sneltesten gaan afnemen’, zegt Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis, in een persbericht.

Twee keer per week

De gratis sneltesten, waar bedrijven tot 1 mei kunnen op intekenen, zouden volgens Vandenbroucke moeten volstaan om bij de bedrijven de werknemers acht keer te testen (twee keer per week, vier weken lang). Momenteel zijn er reeds 570.000 snelle antigeentesten beschikbaar. Daar komt nog eens een extra bestelling van een half miljoen sneltesten bovenop. Helemaal nieuw zijn de sneltesten niet bij onze bedrijven, maar het kwam de voorbije maanden nog niet tot een systematische uitrol.

‘Een negatieve sneltest wil niet per definitie zeggen dat een werknemer niet besmet is. Het blijft dus ontzettend belangrijk voor de werkgevers en de werknemers om de algemene preventiemaatregelen zoals afstand houden, handhygiëne verzorgen en mondmaskers dragen, te blijven respecteren’, waarschuwt Vanden Avenne.

Apotheker

Vanaf 6 april zullen Belgische particulieren ook een sneltest bij de apotheker kunnen kopen. De prijs zou schommelen tussen 5 à 10 euro. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming betaalt slechts 1 euro.

Lees ook: Nieuwe teststrategie voor scholen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20