Eerste proefvlucht met coronasneltest bij Brussels Airlines

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines voerde vrijdag een eerste vlucht uit waarbij passagiers een Covid-19-sneltest moeten laten afnemen. Dat bevestigt de maatschappij aan persagentschap Belga.

Het was al een tijdje bekend dat er een proefproject met sneltests zou komen. Vrijdag werd aan passagiers naar de Italiaanse stad Milaan gevraagd om vooraf een coronasneltest te ondergaan. Die test was gratis, maar een positief resultaat betekende geen toegang tot de vlucht. Overigens vonden er in september al gelijkaardige testen op Italiaanse bodem plaats.

Voor de sneltests wordt samengewerkt met Brussels Airport. De passagiers kunnen die laten afnemen in het testcentrum op de luchthaven. Maximaal na een uur kennen ze het resultaat. Die uitslag moeten ze tonen aan de gate, voor het instappen. Passagiers die een negatieve test (PCR-test) van hoogstens 48 uur oud kunnen voorleggen, mogen de sneltest overslaan.

Quarantaine overbodig

Met het proefproject willen Brussels Airlines en Brussels Airport nagaan hoe sneltests kunnen passen in het reistraject. Wereldwijd zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen bezig met gelijkaardige projecten.

Het proefproject moet helpen om na te gaan hoe een aanpak met sneltests kan worden geïntegreerd in het reistraject. Verschillende luchtvaartmaatschappijen zijn al bezig met gelijkaardige proefprojecten. Het Duitse moederbedrijf van Brussels Airlines, Lufthansa, startte in oktober al reeks experimenten met sneltesten.

De internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen (IATA) pleit al langer voor coronasneltests op luchthavens voor vertrek. Op die manier wordt ook quarantaine in het land van bestemming overbodig. Het zijn die quarantainemaatregelen die het herstel in de luchtvaartsector in de weg staan, waarschuwde IATA-topman Alexandre de Juniac al meermaals.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20