Eerste Covid-vrije vluchten vertrekken vanuit Romeinse luchthaven Fiumicino

Italië gaat proberen Covid-vrije vluchten aan te bieden in een poging de luchtvaartindustrie te redden. De luchthaven van Fiumicino in Rome gaat als eerste Europese luchthaven sneltests aanbieden aan vertrekkende passagiers. De uitslag van de test volgt na 30 minuten.

Vandaag biedt de luchthaven al sneltests aan passagiers aan die in Rome aankomen vanuit Griekenland, Spanje, Malta en Kroatië. Sinds woensdag worden passagiers die van Rome naar Milaan vliegen ook getest vooraleer ze aan boord gaan. Van de zeven vluchten die dagelijks naar Milaan vertrekken worden er twee volledig voorbehouden aan passagiers die zich hebben laten testen op de luchthaven of die de voorbije 72 uur zijn getest in een van de drive-in tesfaciliteiten in de stad zelf.

‘Mensen weten nu dat wie naast hen plaatsneemt op het vliegtuig negatief is’

Passagiers die positief testen zullen niet aan boord mogen gaan, maar een voucher krijgen voor een latere vlucht. Volgens Marco Troncone, de CEO van luchthavenoperator ADR, ‘zullen mensen nu weten dat wie naast hen plaatsneemt op het vliegtuig negatief is’.

Voorlopig zijn de tests nog gebaseerd op het neusuitstrijkje, maar die zullen snel vervangen worden door speekseltests. ‘Vanaf dan wordt de test even makkelijk als je bagage door de x-ray check te duwen’, aldus Troncone. Als bijkomende maatregel wordt passagiers voorlopig nog gevraagd ook tijdens de vlucht een mondmasker op te houden.

Indien het systeem werkt, wil de luchthavenoperator akkoorden sluiten met andere luchthavens die gelijkaardige testfaciliteiten hebben. Troncone hoopt te starten met vluchten tussen Rome en New York. ‘Als de vlucht 100 procent Covid-vrij is, valt ook de noodzaak van een quarantaine van 14 dagen weg.’ 

Op weg naar een protocol voor ganse EU?

Wekelijks vertrekken nu 12 vluchten van Fiumicino naar de VS. Pre-Covid waren er dat 189. Een overeenkomst tussen Italië en de VS om vertrekkende passagiers te testen en de quarantaine te schrappen zou de luchtvaartindustrie een nieuw élan geven, aldus nog de Italiaan. Hij voegt er nog aan toe dat Fiumicino ook onderhandelt met Emirates, Aeroflot en Lufthansa in de hoop een protocol te kunnen sluiten dat voor de ganse EU geldt.  De Romeinse luchthaven hoopt op die manier een reeks vluchten van Heathrow over te kunnen nemen. Die luchthaven kreunt onder een massa verschillende quarantainemaatregelen. Dat vanwege zijn erg internationaal karakter.

Fiumicino is ook de eerste luchthaven ter wereld die recent door het internationale luchtvervoersagentschap Skytrax een 5-sterren classificatie kreeg voor de manier waarop men het virus daar onder controle tracht te houden. Skytrax vermeldt daarbij een combinatie van efficiënte controles en visuele waarneming. De luchthaven nam recent 40 mensen in dienst die enkel met de controle op de veiligheidsmaatregelen belast zijn.

Lees ook: Zaventem start met coronatesten: voorlopig alleen voor terugkeerders uit rode zone