Gratis PCR-tests voor vakantiegangers: zo werkt het

Wie in de zomervakantie op reis vertrekt naar het buitenland en zich nog niet volledig kon laten vaccineren tegen het coronavrius, heeft het recht op twee gratis PCR-tests. Dat maakte het Interfederaal Comité Testing & Tracing vrijdag bekend.

Wat? Bij een PCR-test neemt een medisch geschoold persoon via een wattenstaafje een uitstrijk van slijm uit je neus of keel. Dat wordt naar een labo gestuurd dat zal speuren naar genetisch materiaal van het coronavirus. De test geldt als de meest betrouwbare test op Covid-19 en is in veel landen een vereiste voor inkomende toeristen die nog niet volledig gevaccineerd zijn.

Wie? Belgen ouder dan 6 jaar die nog niet de kans kregen om zich volledig te laten vaccineren, krijgen van de overheid het recht op twee gratis PCR-tests. Ook wie nog in de wachtperiode zit na de tweede prik, heeft het recht om zich gratis te laten testen.

Wanneer testen? Best kort voordat je naar het buitenland trekt, want een officieel testcertificaat is maar 72 uur geldig, vanaf het moment van de test.

  • Dat betekent dat de test dus ten vroegste 3 dagen voor vertrek afgenomen moet worden om geldig te zijn.
  • Om het nog moeilijker te maken: sommige landen eisen van inkomende toeristen een test die minder dan 48 uur oud is.
  • Wacht niet op het allerlaatste moment, want het labo heeft uiteraard ook tijd nodig om je test te analyseren. Doorgaans, maar niet altijd, lukt dat binnen de 24 uur. Het zal dus voor sommige reizigers wellicht spannend worden.
  • De testgegevens worden door het overheidsinstituut Sciensano verwerkt in de certificatendatabank, die de basis vormt voor de smartphone-app CovidsafeBE.
  • De aanvraag voor de gratis test kan je tien dagen vooraf doen.

Hoe gratis test aanvragen? Dat zal vanaf maandag 28 juni kunnen via mijngezondheid.belgie.be.

  • Via dat portaal zal je een activatiecode kunnen aanvragen voor een test. De code blijft dus tien dagen geldig.
  • Inloggen doe je via eID of via de app Itsme. Voor de minderjarigen kan dat met een kids-ID.
  • Met de code zal je een afspraak kunnen vastleggen, bijvoorbeeld in een testcentrum.
  • Voor wie echt haast heeft: het aanvraagsysteem zal dit weekend al proefdraaien.

Waar zal de test plaatsvinden? De test kan op afspraak afgenomen worden in alle triage- en testafnamecentra, privelabo’s of testfaciliteiten van ziekenhuislabo’s. De achterliggende bedoeling is vooral om de huisartsen te ontlasten, door de reisgerelateerde coronatests te verdelen onder de verscheidene testcentra.

Lees ook: Reisapp Covidsafebe is beschikbaar: zo werkt het

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20