Dit lekte al uit het Overlegcomité: geen binnenevenementen meer, bioscopen en theaters dicht en geen toeschouwers meer bij sportwedstrijden

Het veertigste en jongste Overlegcomité is nog bezig, maar enkele maatregelen raakten al bekend. Alle binnenevenementen zouden worden gesloten, op musea en sportactiviteiten na. Die laatsten moeten wel doorgaan zonder publiek. Ook winkelen zal enigszins worden beperkt. Dat melden verschillende media.

Dat er op het jongste Overlegcomité zou verstrengd worden, stond, ondanks de verbeterende cijfers, in de sterren geschreven. De snelle opmars van de Omikron-variant lijkt de reden voor de topministers van ons land om, met Kerstmis in het vooruitzicht, toch even voorzichtig te blijven.

Deze maatregelen zouden worden doorgevoerd:

  • Alle binnenevenementen worden gesloten. Daaronder vallen dus kleinere evenementen, theatervoorstellingen en bioscopen. Musea zouden wel nog kunnen open blijven.
  • Sportactiviteiten kunnen blijven doorgaan, maar wel zonder publiek. Dit geldt zowel binnen als buiten.
  • Winkelen is enkel nog mogelijk alleen of met twee. Het Overlegcomité mikt op één persoon per tien vierkante meter in winkels, met de anderhalve meter-regel nog steeds in acht.

Wat niet wijzigt:

  • Het sluitingsuur voor de horeca blijft 23 uur.
  • Ook op het openbaar vervoer zouden er geen beperkingen komen, zoals werd voorgesteld door de GEMS-adviesgroep.
  • De contactbubbel lijkt voorlopig niet te worden heringevoerd.
  • Gebedshuizen zouden openblijven.

Bovenstaande maatregelen zouden ingaan vanaf zondagochtend 26 december, tweede kerstdag.

Wat werd doorgeschoven:

Toch werd op het Overlegcomité nog niet alles beslist. De grote maatregelen, de “vernauwing” van het Covid Safe Ticket en verplichte vaccinatie, worden doorgeschoven naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Die zal moeten stemmen over een eventuele verplichting van het coronavaccin én over de verstrenging van het CST.

Daarover liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke deze week optekenen dat hij voorstander was van het CST enkel nog maar te laten gelden voor gevaccineerden. Negatief getest of genezen van Covid-19 zal niet meer voldoende zijn om een groen scherm te doen oplichten. Over dat CST werd een rapport gevraagd aan coronacommissaris Pedro Facon, die dat tegen half januari zal moeten afleveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20