Verschillende Proximusshops gesloten door staking tegen herstructurering

Vakbonden ACOD en ACV-Transcom voeren dinsdag actie aan verschillende gebouwen van Proximus over het hele land, in aanloop naar het paritair comité bij het bedrijf woensdag.

Beide vakbonden hebben de herstructureringsplannen van de directie verworpen en dat betekent dat er woensdag geen tweederdemeerderheid zal zijn voor een sociaal akkoord. ‘De actiebereidheid is groot’, klonk het woensdag alvast strijdvaardig bij een stakingspost aan het Promixus-kantoor in Berchem.

Volgens ACOD en ACV-Transcom blijven vandaag verschillende Proximus-shops gesloten en blijft heel wat personeel thuis om de acties te steunen. ‘Het dossier leeft echt bij de mensen’, zegt ACOD-secretaris Patrick Averens. ‘De gesprekken slepen ook al sinds januari aan en in die periode waren er geen acties om de onderhandelingen alle kansen te geven. Dat maakt dat de mensen zich nu echt wel willen laten horen.’

Geen naakte ontslagen

Wie dinsdag toch opdaagt aan de gebouwen met stakingsposten, krijgt informatie van de aanwezige militanten. Zowel ACOD als ACV-Transcom vragen om bij de aangekondigde herstructurering – aanvankelijk was er sprake van 1.900 banen die zouden verdwijnen – geen naakte ontslagen te laten gebeuren en iedereen toegang te geven tot het vrijwillig vertrekplan. ACOD eist ook meer toekomstgaranties.

‘Nu garanderen ze maar dat er niets meer zal veranderen tot juni 2021, dus de onzekerheid is groot’, geeft Averens aan. De socialistische vakbond hekelt ook de toenemende outsourcing, slechtere arbeidsvoorwaarden voor nieuwe personeelsleden en een ‘uitholling’ van de HR-regels.

Woensdag komt ook de raad van bestuur van Proximus bijeen. Die kan het transformatieplan alsnog doorduwen. Mogelijk komt er na die raad van bestuur ook nieuws over wie de nieuwe CEO van het telecombedrijf wordt.

Lees ook:
Ook ACV verwerpt transformatieplan Proximus
Proximus-personeel houdt acties aan verschillende gebouwen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20