Ook ACV verwerpt transformatieplan Proximus

Bij Proximus heeft na de socialistische vakbond ACOD ook ACV de herstructureringsplannen van de directie verworpen. De christelijke vakbond is de grootste vakbond bij het telecombedrijf.

Woensdag vindt bij Proximus een paritair comité plaats. Een sociaal akkoord zal daar niet bereikt worden, want met de afwijzing van ACOD en ACV is de vereiste tweederdemeerderheid niet meer haalbaar. ACV hoopt met de raad van bestuur een oplossing te vinden.

‘Als het met de directie niet lukt, dan maar met de raad van bestuur’, zegt Ben Coremans. ACV eist onder meer dat er geen naakte ontslagen vallen en wil geen versoepeling van de ontslagregels.

VSOA kan niet helpen

Bij VSOA stemde 65 procent voor het plan. ‘De mensen zijn bang voor het alternatief bij een neen’, zegt VSOA-secretaris Linda Herremans. Ze wijst erop dat het plan dat voorlag, beter was dan wat Proximus in januari aankondigde.

Toen was nog sprake van 1.900 bedreigde banen, maar na maanden onderhandelen zouden het er een pak minder zijn. VSOA heeft maar twee zetels in het paritair comité met 18 leden en kan de directie niet aan een tweederdemeerderheid helpen.

Woensdag protest

Het belooft woensdag dus een woelige dag te worden bij Proximus. ACV en ACOD roepen het personeel op om ’s ochtends naar de Proximus-torens aan het Brusselse Noordstation af te zakken om te protesteren tegen de herstructureringsplannen. Vrijdag waren er al voelbare acties bij Proximus. Maandag bleef het volgens de directie beperkt tot een drietal gesloten shops.

Woensdag komt ook de raad van bestuur van Proximus bijeen. Die kan het transformatieplan alsnog doorduwen. ‘Ik verwacht dat dat zal gebeuren, al is de vraag dan welk plan het zal zijn’, zegt Herremans. Mogelijk komt er na die raad van bestuur ook nieuws over wie de nieuwe CEO van het telecombedrijf wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20