Veroordeelde Catalaanse politici kunnen onmiddellijk van gunstregime genieten

 In Catalonië zijn maandag 9 politici door het Hooggerechtshof veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 13 jaar. Ze worden veroordeeld voor ‘opruiing’ en ‘het misbruik van fondsen’. Op 1 oktober 2017 organiseerden ze een volgens de Spaanse grondwet illegaal referendum. De aanklacht voor rebellie werd niet weerhouden. 3 politici zijn enkel veroordeeld voor ‘ongehoorzaamheid’ en krijgen geen gevangenisstraf opgelegd. Duizenden Catalanen kwamen na de bekendmaking van het vonnis op straat om te protesteren.

Omdat het vonnis de door de openbaar aanklager gevraagde beperkingen op vervroegde invrijheidstelling niet weerhoudt, kunnen de 9 onmiddellijk een aanvraag indienen om van een gunstig gevangenisregime te genieten. Ze zouden zich dan enkel van maandag tot donderdag in de gevangenis moeten melden om er te overnachten. De beslissing daaromtrent ligt bij het Catalaanse gevangeniswezen, maar wel in samenspraak met het Spaanse ministerie van Justitie.

De advocaten van de verdediging blijven erbij dat het vonnis van het Hooggerechtshof slechts een eerste tussenstap is. Het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg is volgens hen best geplaatst om de zaak te bepleiten. Dat hof treedt pas in werking eens het Grondwettelijk Hof van een land een uitspraak doet. Zover is het nog lang niet. In een eerste tijd zullen de advocaten van de negen trachten het vonnis van het Hooggerechtshof ongeldig te laten verklaren. Ze zullen bijna zeker procedurefouten inroepen. Pas dan kan het Grondwettelijk Hof in actie treden.

Ondernemersverenigingen roepen op tot gematigdheid

De Catalaanse ondernemersbeweging Cercle ‘dEconomia, zegt in een verklaring het vonnis van het Hooggerechtshof met betrekking tot de organisatie van het illegale referendum van 1 oktober 2017 te respecteren, “omdat dit in een rechtsstaat zo hoort”. De beweging zegt “zich bewust te zijn van de emoties en de druk die het vonnis bij de betrokken families teweegbrengt”.

De Cercle d’Economia roept op tot ‘sereniteit’ en ‘vrijheid van meningsuiting’ om zo tot een consensus te komen, ver van ‘maximalistische posities’ en omdat de meerderheid van de Catalanen geloven in ‘gematigdheid’ en ‘begrip voor elkaars standpunten’.

De beweging hoopt dat het vonnis een startpunt betekent voor de politiek om de crisis naar oplossingen te leiden. Uiteindelijk moet dit het autonome bestuur van Catalonië beschermen en versterken.

Respect voor ideologie, wet en politiek pluralisme

De Cercle roept iedereen op de ideologieën, de wet en politiek pluralisme te respecteren. “Catalonië heeft dringende politieke oplossingen nodig. We kunnen niet langer de verlamming, het immobilisme en de chronificatie van een probleem accepteren dat politiek is en blijft duren.”

Ook de werkgeversvereniging Empresaris de Catalunya legt een verklaring in die zin af, terwijl het Foment del Treball, dat de Catalaanse industrie vertegenwoordigt, vorige week al opriep tot gematigdheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20