Verkoopwoede duwt Wall Street stevig in het rood

De Amerikaanse Dow Jones-index eindigde woensdag 6 procent onder nul. Opnieuw was het coronavirus covid-19 de grote schuldige.

Na de daling van woensdag noteert de Dow Jones 20 procent lager dan op zijn laatste hoogtepunt, dat vorige maand nog maar aangetikt werd. Dat betekent dat de index zich officieel in een berenmarkt bevindt. Een berenmarkt is een lang aanhoudende verliesreeks, het omgekeerde is een stierenmarkt.

De Nasdaq en de S&P500 staan allebei 19 procent lager dan op hun laatste hoogtepunt.

Limbo

De Dow Jones begon de dag al 3 procent in het rood door onzekerheid over coronamaatregelen van de Amerikaanse regering. Het Witte Huis had dinsdagavond laat aangekondigd dat president Donald Trump de werkgeversbijdragen op loon wou afschaffen voor de rest van het jaar om de economische impact van covid-19 te beperken. Dat nieuws werd echter nog niet bevestigd. Bedrijven en beleggers zitten dus in een limbo van onzekerheid. Zullen er maatregelen komen en zullen die genoeg zijn?

Kwam daar nog bij dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rond de middag Amerikaanse tijd aankondigde dat covid-19 nu officieel een pandemie mag genoemd worden. Dat betekent dat het virus zich bijna over de hele wereld verspreid heeft. Onmiddellijk drukten beleggers opnieuw op de verkoopknop om de beurs 6 procent lager te duwen.

Luchtvaart

Vooral luchtvaartaandelen deden het slecht door de verminderde vraag naar vluchten. De belangrijkste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen daalden meer dan 6 procent, Norwegian Airlines crashte tot 20 procent.

De olieprijs ging 5,7 procent lager naar 33 dollar voor een vat ruwe olie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20