Coronavirus is nu officieel pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde woensdag dat het coronavirus covid-19 een pandemie is. Een pandemie is een besmettelijke ziekte die wijd verspreid is.

Bij een epidemie gebeurt de verspreiding alleen in een bepaalde regio, bij een pandemie is ze wereldwijd verspreid.

Covid-19 zit ondertussen in 114 landen, van Azië over Europa tot de VS. ‘De voorbije twee weken is het aantal gevallen buiten China verdertienvoudigd en het aantal besmette landen verdriedubbeld’, zegt WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus. ‘De volgende dagen en weken zien we het aantal gevallen nog stijgen.’

Implicaties

De WHO heeft lang getwijfeld om het woord pandemie in de mond te nemen, omdat dat wel wat implicaties heeft op economisch- en veiligheidsvlak. Zo zouden er nog strengere grensbewaking kunnen komen of zouden er meer reisrestricties kunnen opgelegd worden.

De beurzen waren alvast niet gelukkig. De Dow Jones, die al gestart was met 3 procent verlies ging direct lager tot 5 procent. De sterindex S&P500 zakte ook tot een verlies van 4 procent na het nieuws.

Covid-19, dat begon in de Chinese stad Wuhan, veroorzaakte al meer dan 120.000 besmettingen en 4.000 doden. Italië kent de sterkste uitbraak in Europa met 10.000 infecties en 463 doden. In België zijn er 267 mensen besmet en woensdag drie mensen overleden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20