Verhoging spaarrente heeft niet meteen een impact op al jouw spaargeld

Doordat twee grootbanken volgend jaar de spaarrentes optrekken, zal het spaargeld van talloze Belgen een veelvoud van vandaag opbrengen. Wie verwacht dat een renteverhoging meteen een impact zal hebben op al het kapitaal dat op een spaarrekening staat, moeten we teleurstellen.

Waarom is dit belangrijk?

In totaal hebben al meer dan tien banken de spaarrente opgetrokken of aangegeven dat ze dat binnenkort zullen doen. Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) ontvangen ze momenteel een rente van 2 procent op het geld dat ze parkeren bij de nationale centrale banken. Voor de start van de zomervakantie moesten ze nog een strafrente van 0,5 procent betalen. Ze hebben nu dus meer ruimte om hun klanten een hogere spaarvergoeding uit te betalen.

De context: Tot nu toe hebben voornamelijk de internetbanken de spaarrentes opgetrokken. Twee grootbanken - Belfius en KBC - treden begin volgend jaar in hun voetsporen. Het is nog wachten op een reactie van ING en BNP Paribas Fortis.

  • De renteverhogingen zorgen ervoor dat je spaargeld een veelvoud opbrengt in vergelijking met enkele maanden geleden. Toen kreeg je op bijna alle spaarboekjes een rente van 0,11 procent, het absolute minimum voor gereglementeerde rekeningen. Een spaarrekeni
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20