Vergeet slaapmiddelen: 16 snacks tegen slapeloosheid 

Heel wat voedsel bevat substanties die ons beter doen slapen. Vergeet dus slaappillen: wie last heeft van slapeloosheid of moeite heeft om de slaap te vatten, kan voor het slapen gaan misschien een van deze 16 snacks proberen.

1. Walnoten


© Pexels

Noten zijn om allerlei redenen gezond, maar ze kunnen ook de slaap beïnvloeden. Zo bevatten walnoten tryptofaan, een aminozuur dat serotonine en melatonine helpt aan te maken. Melatonine is de klok van ons lichaam die onze slaapcyclus regelt. Onderzoekers hebben bovendien ontdekt dat walnoten hun eigen bron melatonine hebben, waardoor ze meer nog dan ander voedsel kunnen helpen om sneller in slaap te vallen.

Je mag dus walnoten eten voor je naar bed gaat. Met veel ander voedsel moet je uiteraard opletten, want de meeste snacks vlak voor het slapen gaan zijn erg ongezond.

2. Amandelen


© Pexels

Amandelen zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat niet alleen goed is voor de beenderen, maar ook noodzakelijk is voor een kwaliteitsvolle nachtrust. Een studie in de Journal of Orthomolecular Medicine stelt dat het bij een tekort aan magnesium moeilijker is om door te slapen.

3. Kaas en crackers


© Pexels

In oude verhalen hoor je wel eens dat warme melk helpt om beter te slapen. Dat klopt zeker, maar eigenlijk zijn alle zuivelproducten goed voor je slaap. Calcium zit in kaas, yoghurt en melk, en helpt de hersenen om het tryptofaan in zuivelproducten te gebruiken om melatonine te produceren. ‘s Avonds een stukje kaas eten kan dus ook slaapverwekkend zijn.

4. Sla


© Unsplash

Een licht avondmaal is een goed idee als je last hebt van slapeloosheid. Een slaatje is dan ideaal, want sla bevat lactucarium. Dat werkt verdovend en beïnvloedt onze hersenen op dezelfde manier als opium.

5. Pretzels


© Unsplash

Zelfs pretzels en maïschips bevorderen de kwaliteit van onze slaap. Ze zorgen voor een natuurlijke stijging van je bloedsuiker en insuline. Daardoor zou je minder tijd nodig hebben om in slaap te vallen. Doorgaans probeer je het niveau van je bloedsuiker en insuline in je lichaam onder controle te houden, maar wie snel wil slapen kan er wel de hoeveelheid tryptofaan in je hersenen mee doen toenemen.

6. Vis


© Unsplash

Vissoorten zoals tonijn, heilbot en zalm zijn rijk aan vitamine B6. Dat heeft je lichaam nodig om de intussen bekende hormonen melatonine en serotonine aan te maken. Ook pistachenoten en rauwe look bevatten veel vitamine B6, maar look is misschien enkel een goed idee als je alleen slaapt.

7. Rijst


© Unsplash

Witte rijst heeft een hoge glykemische index. Als je er veel van eet, zou je minder tijd nodig hebben om in slaap te vallen. Volgens een Australische studie zou vooral jasmijnrijst de slaap bevorderen.

8. Kersensap


© Unsplash

Een glaasje kersensap zou de slaap kunnen bevorderen. Vooral zure kersen stimuleren de melatonine in ons lichaam. Onderzoekers van de universiteiten van Pennsylvania en Rochester ontdekten dat mensen met slapeloosheid beter sliepen na het drinken van kersensap. Een andere groep dronk een placebo en ondervond geen effecten.

9. Ontbijtgranen


© Unsplash

Ontbijtgranen eet je doorgaans wanneer je wakker wordt, maar een kom van je favoriete vlokken zou ook kunnen helpen om beter te slapen. Je krijgt er twee componenten mee binnen die goed zijn voor je slaap: koolhydraten (van de granen) en calcium (van de melk).

10. Kamillethee


© Unsplash

Wie een tas thee lust voor het slapen gaan, moet zeker voor kamillethee kiezen. Volgens onderzoekers zou het goed zijn om meer glycine, een aminozuur, aan te maken. Dat zou helpen om de zenuwen en spieren te doen ontspannen, en het zou zelfs licht verdovend werken.

11. Thee met passievrucht


© Unsplash

Een andere thee die kan helpen bevat passievrucht. Volgens een Australische studie helpt het om een uur voor het slapengaan een tas thee met passievrucht te drinken. Daarin zouden chemicaliën zitten die je zenuwstelsel beïnvloeden zodat je moe wordt.

12. Honing


© Unsplash

Honing bevat natuurlijke suiker en dat zal de insuline licht doen stijgen. Ook tryptofaan zal iets gemakkelijker de hersenen bereiken, stelt voedingsdeskundige Lindsey Duncan. Doe dus gerust een lepeltje honing in je kamillethee. Het is niet alleen nog lekkerder, je slaap zou er ook door moeten verbeteren.

13. Boerenkool


© Unsplash

Groene bladgroenten zoals boerenkool bevatten heel veel calcium. Zoals we intussen weten, stimuleren we hiermee het tryptofaan om melatonine aan te maken. Ook spinazie is daarom een goed avondmaal.

14. Garnalen en kreeft


© Unsplash

Het is niet meteen het goedkoopste voedsel, maar garnalen en kreeft zijn ook niet slecht voor de slaap. Ook deze schaaldieren zijn namelijk een goede bron voor tryptofaan.

15. Hummus


© Unsplash

Hummus is de laatste tijd populair aan het worden, al weet niet iedereen waaruit deze dip gemaakt is. Kikkererwten vormen de basis en dat is andermaal een goede bron voor tryptofaan. In combinatie met crackers die veel granen bevatten zal dit zeker helpen om de slaap te vatten. Een ideale lunch voor wie de kans heeft om een middagdutje te doen.

16. Hert


© Unsplash

Tijdens het wildseizoen is hertenvlees een goed idee voor mensen die aan slapeloosheid lijden. Het zorgt voor twee keer meer tryptofaan dan een kalkoenborst. Zeker als je er iets bij serveert dat rijk is aan koolhydraten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20