Verenigd Koninkrijk heeft voor 18 miljard pond aan Russische activa bevroren: “Sancties leggen oorlogsmachine Kremlin lam”

De Britse regering zegt voor meer dan 18 miljard pond (20,6 miljard euro) aan tegoeden te hebben bevroren van Russische oligarchen, andere individuen en bedrijven die gesanctioneerd zijn door het Westen.

Waarom is dit belangrijk?

Groot-Brittannië was de bestemming voor veel van het Russische kapitaal dat naar het Westen vloeide in de decennia na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 (vandaar de bijnaam ‘Londongrad’ voor de Britse hoofdstad). Maar sinds de Russische invasie van Oekraïne, en de sancties die naar aanleiding daarvan tegen de Russische economie zijn ingesteld, doet het VK bijzonder veel moeite om zich te ontdoen van ‘zijn’ Russische rijkdom.

De essentie: Volgens de Britse overheid ligt het bevroren bedrag ongeveer 6 miljard pond hoger dan wat tegen alle andere gesanctioneerde regimes wordt aangehouden, zo bericht Reuters. Rusland heeft Libië en Iran ingehaald als meest gesanctioneerde land.

  • In samenwerking met zijn bondgenoten heeft het VK meer dan 1.200 mensen en 120 bedrijven bestraft, stelt het sanctiebureau Office of Financial Sanctions Implementation (OFSI), onderdeel van het ministerie van Financiën, in zijn jaarvers
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20