Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten vrezen een aanval op de luchthaven van Kaboel: “Zoek een veilige locatie”

Volgens rapporten van functionarissen van het Verenigd Koninkrijk (VK) is de kans reëel dat terreurgroepen, waaronder de IS, de luchthaven van Kaboel onder vuur zullen nemen. Ook de Verenigde Staten (VS) sluiten niet uit dat een aanval nakend is.

“In de loop van de week zijn de inlichtingendiensten steeds zekerder geworden over de zeer geloofwaardige, op handen zijnde, dodelijke aanval op de luchthaven of de afhandelingscentra die door de westerse strijdkrachten worden gebruikt”, zei James Heappey, de Britse minister van Defensie, in een interview met Sky News.

“Vermijd luchthaven van Kaboel”

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft intussen nieuwe richtlijnen uitgevaardigd om te waarschuwen voor “een aanhoudende en grote dreiging van terroristische aanslagen”. Het drong er bij de mensen op aan niet naar de luchthaven te reizen en zich naar een veilige locaties te begeven in afwachting van verdere instructies.

Ook de Verenigde Staten sluiten niet uit dat één van de groeperingen gelinkt aan de islamitische beweging IS, de luchthaven van Kaboel zullen aanvallen. De Amerikaanse ambassade in de hoofdstad van Afghanistan heeft woensdagavond de Amerikaanse burgers opgeroepen om niet naar Kaboel te reizen. De VS spreken van een niet nader gespecificeerde veiligheidsdreiging buiten de poorten.

“Wegens de veiligheidsrisico’s buiten de poorten van de luchthaven van Kaboel raden wij Amerikaanse burgers aan niet naar de luchthaven te reizen en de luchthavenpoorten op dit ogenblik te mijden, tenzij je van een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering individuele instructies krijgt om dat wel te doen”, staat er te lezen op de site van de Amerikaanse ambassade. “Amerikaanse burgers die nu bij de Abbey Gate, East Gate, of North Gate zijn, moeten onmiddellijk vertrekken.”

Evacuaties uit Afghanistan

De Amerikaanse ambassade in Kaboel heeft de Amerikanen geadviseerd zich te allen tijde bewust te zijn van hun omgeving, de instructies van de plaatselijke autoriteiten op te volgen, een noodplan voor noodsituaties te hebben en de plaatselijke media en het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden voor verdere ontwikkelingen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft afgelopen dinsdag na topoverleg met de leiders van zes andere belangrijke landen (G7), de NAVO en de Europese Unie bevestigd dat de Verenigde Staten op 31 augustus de luchthaven van Kaboel zullen verlaten. Dat heeft ook gevolgen voor alle andere landen die nu bezig zijn met de evacuaties. Zij zullen hun reddingsacties tegen die datum moeten stopzetten.

Ons land heeft de evacuaties inmiddels stopgezet, net als Nederland. “De federale regering heeft besloten de evacuaties vanuit de luchthaven van Kaboel te beëindigen, gelet op de evoluerende situatie in Afghanistan en in overeenstemming met andere Europese partners”, liet de premier Alexander De Croo (Open VLD) woensdag via Twitter weten.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20