Taliban en VS akkoord over deadline evacuatie, Afghanen mogen hun land niet meer verlaten

De taliban zullen “geen uitstel” van de deadline van 31 augustus voor evacuaties uit Afghanistan accepteren. Dat zegt woordvoerder Zabihullah Mujahid dinsdag. Afghaanse staatsburgers mogen niet meer naar de luchthaven van Kaboel.

Waarom is dit belangrijk?

De Amerikaanse president Joe Biden staat onder toenemende druk om de deadline van 31 augustus voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen te verlengen. Verschillende landen, waaronder Duitsland en Spanje, hebben het land gevraagd om ook na die datum nog evacuatievluchten te organiseren.

Vele landen die op dit moment bezig zijn met evacuaties in Kaboel vrezen dat tegen 31 augustus nog niet iedereen die uit het land wil vertrekken de kans daartoe heeft gekregen.

Maar de Verenigde Staten zullen na 31 augustus geen mensen meer evacueren uit Afghanistan. Dat liet het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag laten weten.

Tijdlijn niet gewijzigd

Op dit moment zou er elke 45 minuten een vlucht met evacuees de luchthaven in Kaboel verlaten. Om alle Amerikanen die dat willen het land uit te krijgen denkt het Pentagon nog “een paar dagen” de tijd nodig te hebben. “De tijdslijn van de missie is niet gewijzigd.”

In totaal hebben de Verenigde Staten sinds juli 63.900 Amerikaanse staatsburgers, NAVO-personeel en Afghaanse burgers geëvacueerd uit Afghanistan. Het Witte Huis meldde dat alleen al op maandag in een periode van 24 uur 21.600 mensen zijn geëvacueerd.

Talent nodig

Afghaanse staatsburgers mogen niet meer geëvacueerd worden. Dat zei woordvoerder Mujahid tijdens een persconferentie. “Hun veiligheid is gegarandeerd.” Daarmee ontkende hij dat er een lijst is met daarop mensen die het doelwit zouden zijn van represailles van de taliban.

“We vragen de Amerikanen om Afghanen niet aan te moedigen om te vertrekken. We hebben hun talent nodig”, aldus Mujahid.

Ontmoeting

CIA-directeur William Burns heeft in Kaboel een ontmoeting gehad met talibanleider Abdul Ghani Baradar, berichten de Washington Post en Associated Press (AP). De ontmoeting zou hebben plaatsgevonden op de luchthaven van Kaboel, aldus de AP-bron. De taliban ontkent die ontmoeting.

Lees meer:

(NS)

Meer