Mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties: “We hebben geloofwaardige rapporten over willekeurige executies door de taliban”

Michelle Bachelet, mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties (VN), heeft dinsdag gezegd dat de VN over rapporten beschikt waaruit blijkt dat de taliban zich schuldig maken aan ernstige misdrijven, waaronder willekeurige executies.

Volgens Bachelet is er onder meer sprake van willekeurige executies van burgers, inperking van de vrouwenrechten en de onderdrukking van vreedzame protesten. Dat heeft de mensenrechtencommissaris gezegd tijdens een bijzondere zitting van de VN-mensenrechtenraad over de situatie in Afghanistan. Ze heeft daarbij geen details gegeven over de excuties, maar drong erop aan een mechanisme in te stellen om de acties van de taliban op de voet te volgen.

Inperking vrouwenrechten

Bachelet zei dat de bewegingsvrijheid van vrouwen in sommige regio’s beperkt is en dat een deel van de meisjes niet meer naar school kan. Kort nadat de extremistische groepering Kaboel had veroverd liet de taliban nog weten dat het respect zou hebben voor de vrouwenrechten, weliswaar “binnen het kader van de sharia.”

“Er bestaat grote vrees voor vrouwen, voor journalisten en voor de nieuwe generatie leiders van de civiele samenleving die de afgelopen jaren zijn opgestaan”, zei Bachelet. “Ook de diverse etnische en religieuze minderheden in Afghanistan lopen het risico slachtoffer te worden van geweld en repressie, gelet op eerdere gevallen van ernstige schendingen onder het bewind van de taliban en berichten over moorden en gerichte aanvallen tijdens de afgelopen maanden.”

Onafhankelijke mensenrechtendeskundigen van de VN verklaarden in een gezamenlijke persmededeling dat veel mensen zijn ondergedoken uit angst voor represailles omdat “de Taliban gerichte huiszoekingen blijven doen.” “We hebben reeds meldingen ontvangen over huiszoekingen, arrestaties, pesterijen en intimidatie, alsook van inbeslagneming van eigendommen”, aldus de experts.

(evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20