Het verbluffende prijskaartje van het materiaal dat het Amerikaanse leger achterliet in Afghanistan

Een prijskaartje plakken op het militair materiaal dat de Amerikanen achterlieten voor de taliban is geen simpele taak. De regering-Biden verbergt namelijk interne audits over het Afghaanse oorlogsbudget. Nieuwssite ZeroHedge kon echter enkele verslagen opgraven die eerder verdwenen van websites van de Amerikaanse federale overheid.

Waarom is dit belangrijk?

De VS verschafte sinds 2001 meer dan 83 miljard dollar aan materiaal en training aan Afghaanse veiligheidstroepen. In 2021 alleen leverden de VS voor 3 miljard dollar steun aan de Afghaanse overheid van president Ashraf Ghani, die nu in ballingschap is. Journalisten proberen nu te berekenen hoeveel de val van Kaboel de Amerikaanse belastingbetaler heeft gekost. Het leger moest namelijk noodgedwongen heel wat wapentuig achterlaten voor de oprukkende taliban.

Opvallend: De Amerikaanse federale overheid verbergt interne audits over het oorlogsbudget van de Verenigde Staten in Afghanistan. De Government Accountability Office (GAO), een interne auditor van de federale overheid, verwijderde een belangrijk rapport over het Afghaanse budget.

“De overheid droeg ons op om het rapport tijdelijk te verwijderen. Dit werd gedaan om ontvangers van Amerikaanse steun in Afghanistan te beschermen”, aldus de GAO. Nochtans staan er in het rapport enkel cijfers, geen persoonlijke informatie, schrijft nieuwssite ZeroHedge.

ZeroHedge kon met auditors van OpenTheBooks twee belangrijke rapporten over het Amerikaanse oorlogsbudget in Afghanistan die de afgelopen dagen verwijderd werden, opgraven en publiceren.

Tussen 382 en 711 miljoen dollar in militaire voertuigen

Het rapport schetst een helder beeld van de kolossale militaire operatie die de Amerikanen in Afghanistan onderhielden.

 • Tussen 2003 en 2016 kochten de VS 75.898 voertuigen en 208 vliegtuigen aan voor het Afghaanse veiligheidsleger. Die voertuigen zijn dus bijna allemaal in de handen van de taliban gevallen.
 • Voertuigen die gepantserd zijn om mijnexplosies op te vangen kosten tussen de 412.000 en 767.000 dollar per stuk. De totale kost voor deze voertuigen in Afghanistan valt ergens tussen de 382 en 711 miljoen dollar.
 • De Humvees, de iconische legertrucks van het Amerikaanse leger, kosten ongeveer 91.000 dollar voor standaardmodellen. Er werd in Afghanistan echter ook een transportmodel gebruikt om meer troepen te kunnen vervoeren. Prijskaartje: 329.000 dollar per stuk.
Een Humvee. (iStock)

Black Hawks voor de taliban

Ook over luchtvaartuigen voor de Afghaanse luchtmacht valt veel te rapporteren.

 • Deze maand ging op sociale media een filmpje rond van talibanstrijders die rondvliegen met een Amerikaanse Black Hawk-helikopter en een A-29 Super Tucano-vliegtuig.
 • Die wapentuigen werden geregeld naar het land gebracht door de Amerikanen. Vorige maand deelde het Afghaanse ministerie van Defensie nog foto’s op sociale media van zeven nieuwe Amerikaanse helikopters, rapporteerde Reuters.
 • Black Hawks kosten het Amerikaanse leger ongeveer 21 miljoen dollar per stuk.
 • In 2013 plaatste het Amerikaanse leger een order voor 20 A-29 Super Tucano-vliegtuigen voor 427 miljoen dollar, ofwel 21,3 miljoen dollar per stuk.
 • Andere luchtvaartuigen die werden ingezet in Afghanistan door de Amerikanen kunnen wel 37 miljoen dollar per stuk kosten.
 • Volgens de audits gingen er ook voor 174 miljoen dollar aan militaire drones verloren in Afghanistan.
Een UH-60 Black Hawk-helikopter. (iStock)

Een arsenaal van 600.000 vuurwapens

Volgens het GAO-rapport gaven de Amerikanen sinds 2003 zeker 600.000 vuurwapens aan Afghaanse troepen, waaronder M16-modellen, het iconische Amerikaanse automatische geweer van Colt. Verder werden er ook 162.000 stukken communicatiemateriaal en 16.000 nachtkijkers in Afghanistan gedeponeerd. Ook werden er 2.606 artilleriewapens aan het Afghaanse leger gegeven, waaronder Houwitsers.

Een screenshot van de audit die de GAO in de doofpot moest steken.
 • Een Houwitser is een modern artilleriewapen dat het Amerikaanse leger geregeld inzet. Die kanonnen kunnen tot 500.000 dollar per stuk kosten, hoewel de meeste voor ongeveer 200.000 dollar gaan. Projectielen die een Houwitser afvuurt, kunnen met GPS naar hun doelwit geleid worden.
 • De gemiddelde prijs van een M16-geweer ligt rond de 749 dollar. Als je een raketwerper toevoegt aan het model, zal de prijs stijgen tot 12.000 dollar. Een M4-geweer, een ander populair wapen van Amerikaanse soldaten, is iets duurder met een beginprijs rond de 1.200 dollar.
 • De totale prijs van alle verloren nachtkijkers kan maar liefst rond de 80 miljoen dollar liggen.

Conclusie

De kosten van het veroverde materiaal in Afghanistan zijn astronomisch. De taliban, een geduchte krijgsmacht, zijn ook opeens tot de tanden bewapend met geavanceerd Amerikaans strijdtuig.

Hoeveel Amerikaanse wapens er konden meegenomen worden door terugtrekkende troepen of vernietigd werden, blijft voorlopig onduidelijk. Volgens persbureau Reuters hebben de taliban meer dan 2.000 gepantserde voertuigen kunnen bemachtigen en zeker 40 luchtvaartuigen, waaronder enkele Black Hawks.

“We hebben geen volledig overzicht over waar elk stuk materiaal naartoe is gegaan, maar natuurlijk is een groot deel in handen van de taliban gevallen,” zei Jake Sullivan, veiligheidsadviseur van het Witte Huis, dinsdag. “De taliban staan natuurlijk niet klaar aan de luchthaven om dat materiaal terug te geven.”

(evb)

Lees ook: Afghanistan: “Onze smartphones willen ze, maar aan de westerse levenswijze hebben ze geen boodschap”

Meer