Westerse troepen naar Kaboel om ambassades te evacueren

De Verenigde Staten zullen 3.000 troepen inzetten om het personeel van hun ambassade in Kaboel evacueren. Andere landen doen hetzelfde. Het Afghaanse leger bereidt zich voor op de verdediging van de hoofdstad. Tegelijkertijd probeert de regering de taliban aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Hoewel de terugtrekking van de laatste Amerikaanse en NAVO-troepen nog steeds voor 31 augustus is gepland, is het redde wie zich redden kan voor de laatste westerlingen in Kaboel. Verschillende landen hebben aangekondigd dat ze nieuwe troepen zullen inzetten in de Afghaanse hoofdstad. Niet om het te verdedigen, maar om hun landgenoten te evacueren, ambassadepersoneel en familieleden in het bijzonder.

Luchthaven vasthouden

De Verenigde Staten hebben aangekondigd binnen de 24 tot 48 uur drie bataljons van het Amerikaanse leger en het Marine Corps te zullen inzetten op de internationale luchthaven Hamid Karzai van Kabul, wat neerkomt op ongeveer 3.000 manschappen. Het Pentagon is van plan om de capaciteit van zijn luchtevacuatie zo snel mogelijk te verhogen, volgens Pentagon woordvoerder John Kirby: “Dit is een zeer nauw gerichte missie om de ordelijke terugtrekking van burgerpersoneel uit Afghanistan te beschermen.” Een infanteriebrigade zal beschikbaar zijn vanuit Koeweit indien er versterking wordt gevraagd, terwijl in Qatar een Amerikaanse militaire administratie wordt opgezet om speciale visa te verstrekken aan Afghanen die de NAVO-strijdkrachten hebben geholpen en represailles vrezen.

Andere landen zijn met soortgelijke missies begonnen: een Canadese bron bevestigt de inzet van special forces in Afghanistan, maar wil niets kwijt over hun aantal of precieze doel. Groot-Brittannië zal 600 soldaten sturen om zijn burgers te evacueren. Denemarken heeft intussen aangekondigd dat het 45 Afghanen die voor de regering werken, zal opvangen met een verblijfsvergunning voor twee jaar.

Redding zal alleen vanuit de lucht komen

Het Afghaanse leger hoopt een tegenoffensief te kunnen beginnen tegen de taliban, die een groot deel van het land in handen hebben en gisteren twee grote steden hebben veroverd. Meerdere berichten, naar verluidt uit WhatsApp-gesprekken tussen hoge Afghaanse officieren, doen de ronde: “We hebben meer luchtmacht nodig. De taliban bevinden zich in open terrein… Ze kunnen niet meer blootgesteld zijn. Twee weken echte luchtsteun zou hen naar de onderhandelingstafel duwen en hun vooruitgang omkeren.”

De VS verzekeren dat ze luchtaanvallen zullen blijven uitvoeren ter ondersteuning van de regeringstroepen, al is dat in de buurt van dichtbevolkte gebieden geen sinecure.

(tb, lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20