België stopt vrijdag al met evacuaties in Afghanistan op vraag van de VS

De Belgische evacuatiemissie in Afghanistan genaamd Red Kite loopt vrijdag af, vier dagen voor de Amerikanen Kaboel willen verlaten. Dat maakte minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) bekend.

De Verenigde Staten hebben beslist dat coalitiepartners in Afghanistan maar tot vrijdag 27 augustus krijgen voor hun evacuaties. “Daarna kunnen de gates dichtgaan”, zegt minister Dedonder aan De Tijd.

Volgens Dedonder bekijkt België samen met de coalitiepartners “alle opties” nu het duidelijk is dat ze slechts tot vrijdag hebben om evacuaties vanop de luchthaven van Kaboel te organiseren.

Volgens het ministerie van Defensie is echter het weinig waarschijnlijk dat er nog vluchten zullen zijn op vrijdag 27 augustus. 

1.147 mensen geëvacueerd

Woensdag landden er twee vliegtuigen in België met in totaal 470 evacuees aan boord. De eerste vlucht landde in Melsbroek met 198 geëvacueerde personen uit Afghanistan. Een tweede vlucht met 272 passagiers.

Het tweede vliegtuig vervoerde naar verluidt 202 Afghaanse Belgen en 70 Nederlanders. Aan boord waren ook drie zwangere vrouwen, waarvan één vrouw in haar laatste uren zit. Er werd ook een moeder met een kind van slechts zeventien dagen oud geëvacueerd.

De passagiers van beide vluchten zijn meteen overgebracht naar Peutie voor een veiligheids- en medische screening.

“Alles samen hebben we al meer dan 1.147 mensen geëvacueerd”, zei de minister.

Rode lijn

De Amerikanen gaan niet in op de vraag van NAVO-landen om de deadline van 31 augustus uit te stellen.

De taliban houden vast aan de “rode lijn” van 31 augustus. “Langer blijven betekent de bezetting rekken. Dan zouden er gevolgen zijn”, zei de woordvoerder van de taliban.

De moslimfundamentalisten lieten ook verstaan dat ze niet opgezet zijn met de initiatieven om Afghaanse tolken en mensenrechtenactivisten te evacueren. “De taliban hebben stappen gezet om te voorkomen dat we onze mensen buiten krijgen”, zei Biden in zijn toespraak, “maar we hebben met de G7 afgesproken dat we samen sterk zullen staan in onze benadering van de taliban.”

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20