België heeft in het geheim zo’n 250 mensen naar de luchthaven van Kaboel gebracht

België heeft in het geheim via bussen zo’n 250 mensen vanuit de stad Kaboel naar de luchthaven gebracht. Dat blijkt uit getuigenissen die VRT NWS kon verzamelen.

Tot nu toe moesten mensen op eigen kracht naar de luchthaven van Kaboel gaan om geëvacueerd te worden door België. In de nacht van maandag op dinsdag werden voor het eerst honderden mensen naar de luchthaven gebracht via een Belgische extractiemissie.

Geheime locatie

Belgische militairen zouden niet hebben deelgenomen aan de extractie. De overheid bevestigd noch ontkent de operatie. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei enkele dagen geleden dat Defensie niet de capaciteit heeft om riskante “extracties” te doen in Kaboel.

Tegen Belga zei De Croo dinsdag: “Wij concentreren ons op activiteiten op de luchthaven. Er zijn heel weinig landen die zelf actief militaire extracties doen. Maar we gebruiken heel veel methoden om mensen te helpen om zo goed mogelijk op de luchthaven te geraken.”

Getuigen vertelden aan VRT NWS dat ze instructies kregen om naar een geheime locatie in Kaboel te gaan. Vijf bussen stonden op hen te wachten om ze naar de luchthaven te brengen.

135 extra militairen

Dinsdag zijn meer dan 433 mensen met vijf Belgische vluchten uit de luchthaven van Kaboel geëvacueerd. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds het begin van de Belgische operatie.

Bij die 433 mensen zouden 300 Belgen hebben gezeten. In totaal heeft België nu al meer dan 1000 het land uit gehaald sinds de taliban er opnieuw de plak zwaaien.

Omdat de deadline (31 augustus) van de Amerikaanse terugtrekking uit Kaboel nadert, is het alle hens aan dek bij Defensie. België heeft daarom 135 extra militairen naar Islamabad gestuurd. Zij zullen voor bijkomende aflossing zorgen voor de militairen die in Kaboel zijn.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20