Australië evacueert 50 vrouwelijke voetballers en atleten uit Afghanistan

De Australische regering heeft meer dan 50 vrouwelijke voetballers en atleten en hun families uit Afghanistan geëvacueerd na een oproep van de wereldorganen FIFA en FIFPRO. Na de herovering van Kabul door de taliban zijn veel Afghaanse sportvrouwen ondergedoken.

Volgens de FIFPRO is er nog wel werk om de vrouwen in het buitenland een vestigingsplaats te geven.

Khalida Popal, de voormalige aanvoerder van het Afghaanse vrouwenelftal, omschreef de evacuatie van de groep, die leden van het Afghaanse nationale vrouwenvoetbalteam en hun jeugdteam omvatte, als “een belangrijke overwinning”. Popal, die al enkele jaren geleden asiel aanvroeg in Denemarken, waarschuwde dat er nog meer moet worden gedaan om anderen van een onzeker lot te redden.

Evacuatie was zeer complex proces

“De vrouwelijke voetballers hebben zich dapper en sterk getoond op een moment van crisis en we hopen dat ze een beter leven zullen hebben buiten Afghanistan,” zei Popal (34). “Vrouwenvoetbal is een familie en we moeten ervoor zorgen dat iedereen veilig is.”

Volgens FIFPRO-secretaris-generaal Jonas Baer-Hoffmann was de evacuatie van de vrouwen “een zeer complex proces voor alle betrokkenen”. Vorige week schreef het wereldbestuur van het voetbal, de FIFA, samen met FIFPRO regeringen over de hele wereld aan om hulp te vragen, omdat spelers vreesden voor hun leven.

Toen de taliban eind jaren negentig de macht greep in Afghanistan, mochten meisjes na hun tiende niet meer naar school en werden velen gedwongen tot een kindhuwelijk. Onder het talibanbewind, dat in 2001 eindigde na een militaire campagne onder leiding van de Amerikaanse strijdkrachten, mochten vrouwen hun huis niet alleen verlaten en werden ze gedwongen de boerka te dragen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20