‘Veranderingen aan de tong, handen of voetzolen wijzen wellicht op coronabesmetting’

Veranderingen aan de tong, de handen of de voetzolen kunnen een eerste indicatie geven van een Covid-19-besmetting, zo ontdekten Spaanse onderzoekers in een recent gepubliceerde studie.

Gezondheidswerkers van het Universitair La Paz-ziekenhuis kwamen tot die conclusie na een studie met 666 patiënten besmet met Covid-19 in het IFEMA-veldziekenhuis dat in Madrid werd opgezet tijdens de eerste golf van de pandemie. 

Een op de vier patiënten zei dat ze veranderingen aan de tong hadden opgemerkt, terwijl vier op de tien ongewone tekenen op de handpalmen of de voetzolen opmerkten. Dat schrijven de onderzoekers in het British Journal of Dermatology

‘Covid tong’

Sommige patiënten meldden een zwelling van de tong en zagen dat er vlekken op verschenen, in wat nu ‘Covid tong’ wordt genoemd. Zoals eerder bekend gaat dit in veel gevallen gepaard met smaakverlies.

Een ander symptoom die de onderzoekers bij de patiënten vaststelden, was een branderig gevoel en roodheid op de handpalmen of voetzolen. In sommige gevallen kwamen daar ook kleine vlekjes op de huid bij. 

‘Bijna de helft van de patiënten met milde tot matige Covid-19 die gedurende een periode van twee weken in een veldhospitaal werden opgenomen, vertoonden mucocutane bevindingen (met betrekking tot huid, red.)’, aldus de onderzoekers.

‘De mondholte was er vaak mee gemoeid en verdient specifiek onderzoek onder de juiste omstandigheden om besmettingsgevaar te voorkomen.’

Vroege detectie

Hoe sneller een Covid-19-besmetting bij een patiënt kan worden vastgesteld, hoe eerder er kan ingegrepen worden om de verdere verspreiding van het virus naar andere contacten te voorkomen. Een vroege detectie is dus cruciaal.

Naast deze onderzoekers, werkt ook smartwatchwaker Fitbit aan een studie om na te gaan of zijn producten een besmetting met Covid-19 kunnen detecteren – nog voor de patiënt symptomen vertoont.

Zo zouden ademhalingsfrequentie, hartslagvariabiliteit en hartslag in rust interessant zijn om een infectie in een vroeg stadium op te sporen. Een verlaagde hartslagvariabiliteit in combinatie met een hogere hartslag en ademhalingsfrequentie wijst vaak op een besmetting.

Lees ook: Roche: ‘medicijn verkleint de kans op mechanische beademing voor Covid-19-patiënten’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20