Fitbit-horloges kunnen Covid-19 nog voor de eerste symptomen detecteren

Smartmatchwaker Fitbit heeft een onderzoek ingesteld om na te gaan of zijn producten een besmetting met Covid-19 konden detecteren, nog voor de patiënt symptomen vertoont. In de helft van de gevallen lukte dat de dag voor de ziekteverschijnselen opdoken.

‘In iets meer dan twee maanden tijd hebben meer dan 100.000 gebruikers van Fitbit-producten in de Verenigde Staten en Canada deelgenomen aan het onderzoek, onder wie meer dan 1.000 besmette personen. De studie is een kans om te zien hoe de Fitbit-gemeenschap ons zal helpen om deze nieuwe ziekte beter te begrijpen’, zegt Conor Heneghan, die het onderzoek van de smartwatchmaker leidt.

Volgens de specialist is vermoeidheid het meest gerapporteerde symptoom. Amper 55 procent van de gebruikers gaf aan koorts te hebben, wat betekent dat ‘een temperatuurmeting alleen niet voldoende is om te bepalen of een persoon al dan niet besmet is’.

Een infectie veroorzaakt vaak een piek in de ademhaling en de hartslag. – Fitbit

Ademhalingsfrequentie, hartslagvariabiliteit en hartslag in rust zijn dan wel weer interessant om een infectie in een vroeg stadium op te sporen. Een verlaagde hartslagvariabiliteit in combinatie met een hogere hartslag en ademhalingsfrequentie wijst vaak op een besmetting. ‘Bijna een week voordat de deelnemers symptomen van Covid-19 meldden, begonnen deze indicatoren al veranderingen te signaleren’, legt Heneghan uit.

Een cruciale vraag is of andere, minder ingrijpende ziekten vergelijkbare veranderingen in de ademhaling en de hartslag kunnen veroorzaken. Het onderzoek van Fitbit, dat hier voor alle duidelijkheid vroege observaties rapporteert, kon dat niet vaststellen. Het bedrijf heeft zijn eerste onderzoeksresultaten ingediend voor publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift met ‘peer review’, dat is een vakterm voor ‘nagelezen en beoordeeld door collega-wetenschappers’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20