Veolia besnuffelt concurrent Suez als een wolf in schaapsvacht

De kogel is door de kerk. Veolia heeft een belang van 29,9 procent genomen in concurrent Suez. Engie stemde uiteindelijk in met de verkoop van de aandelen aan de Franse afvalverwerker nadat een andere kandidaat-koper zich terugtrok. Veolia herhaalde ook zijn ambitie om een meerderheid in Suez te bemachtigen, ondanks dat het gisteren met veel bombarie bekendmaakte geen vijandige overname na te streven. 

Veolia, dat naast afvalverwerking ook actief is in waterzuivering, maakte maandagavond bekend dat het een belang van 29,9 procent in Suez heeft verworven tegen een prijs van 18 euro per aandeel. Daarvoor waren die aandelen in het bezit van energiegroep Engie, het moederbedrijf van onder meer het Belgische Electrabel. 

Overname

Die transactie maakt de weg vrij voor een overname van de rivaal op het gebied van water- en afvalbeheer Suez. Veolia maakt er geen geheim van dat het een ‘superkampioen’ in de afvalverwerking wil creëren. Suez daarentegen is minder enthousiast om opgeslorpt te worden door de concurrentie. 

Daarom leek er lange tijd een vijandige overname in de maak. Dat is een poging tot overname van een onderneming die niet de steun heeft van de directie en bestuursleden van het ‘doelwit’. Gisteren stuurde Veolia echter een persbericht de wereld in om te benadrukken dat het een ‘vriendelijke overname’ ambieert: ‘Elk overnamebod op de resterende aandelen van Suez moet gunstig ontvangen worden door de raad van bestuur van Suez.’

Vandaag herhaalde de would-be wereldleider in de afvalverwerking zijn voornemen om ook de resterende aandelen van concurrent Suez in handen te krijgen. Alle goede voornemens ten spijt ziet het er niet naar uit dat Suez gewillig in dat verhaal zal meestappen. 

Vijandig?

De belaagde afval- en watergroep ziet het allemaal met lede ogen aan: ‘Suez neemt kennis van de aankoop door Veolia van 29,9% van haar kapitaal op een vijandige manier en onder ongekende en onregelmatige omstandigheden’ zegt het bedrijf in een reactie op de aandelenverkoop.

De raad van bestuur liet weten dat het de aanpak van Veolia als ‘vijandig beschouwt, zowel deze eerste aankoop als het volledige project’. Het bestuursorgaan benadrukt ‘dat het alle middelen zal inzetten om een sluipende overname of feitelijke controle (door Veolia, red.) te vermijden.’

11,3 miljard euro

Veolia betaalde 3,4 miljard euro voor 29,9 procent van de aandelen van Suez. Het bod voor het resterende kapitaal zal vergelijkbaar zijn met de 18 euro per aandeel dat het Engie betaalde. Zo’n deal zou Suez waarderen op 11,3 miljard euro. 

Naar alle verwachting zal Veolia een bod uitbrengen op de overblijvende aandelen van de publieke onderneming in de komende maanden. Er moet ook nog een belangrijke horde geklaard worden, namelijk de goedkeuring door de Franse en Europese mededingingsautoriteiten.

Meer