Vandenbroucke: ‘Situatie in Wallonië en Brussel is gevaarlijkste van heel Europa’

De Covid-19-situatie in Brussel en het Franstalige landsgedeelte is ‘de ergste en de gevaarlijkste van heel Europa’. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) maandagochtend tijdens een radio-interview op RTL. 

Vandenbroucke voegde eraan toe dat beide regio’s met een ‘tsunami’ aan infecties te maken hebben, en dat ziekenhuizen binnenkort overmand zullen worden door de toestroom aan coronapatiënten. 

‘De prevalentie van besmetting door het virus was 50 procent hoger dan bijvoorbeeld in Île-de-France of in de regio Madrid, die qua inwoners vergelijkbaar zijn. Ondertussen zijn de aantallen bij ons verdubbeld’, benadrukt de kersverse minister. 

Overbelaste ziekenhuizen

‘We zijn de ergst getroffen regio van heel Europa. Momenteel kunnen onze ziekenhuizen het nog aan, dankzij de enorme hoeveelheid werk die ze verzetten. Maar als de cijfers blijven stijgen, zal het aantal ziekenhuisopnames zodanig zijn dat we steeds meer niet-Covid-zorg zullen moeten uitstellen, wat erg gevaarlijk is.’

Volgens de minister zijn onderlinge solidariteit en het respecteren van de maatregelen nu meer dan ooit van levensbelang. ‘Het virus is niemands schuld, dus laten we niet zitten vingerwijzen. Het is echter wel de verantwoordelijkheid van iedereen om deze situatie recht te zetten.’

Het crisiscentrum registreert sinds vorige week dagelijks meer dan 10.000 besmettingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20