Hoogste aantal nieuwe besmettingen op één dag in België

Afgelopen dinsdag werden er in ons land 12.051 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat maakte viroloog Steven Van Gucht maandag bekend op de persconferentie van het Crisiscentrum.

‘Dat is het hoogste aantal besmettingen dat werd vastgesteld op één dag sinds het begin van de pandemie’, zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie. ‘Ook op woensdag 14 oktober hebben we de kaap van de 10.000 besmettingen overschreden, met 10.932 bevestigde gevallen op één dag.’

In de periode van 9 tot 15 oktober, de laatste zeven dagen waarvoor er bevestigde gegevens zijn, waren er dagelijks gemiddeld 7.876 nieuwe bevestigde gevallen. Dat is 79 procent meer dan in de voorgaande week.

‘Deze toename ligt iets lager dan deze van enkele dagen geleden, maar we moeten dit zeer voorzichtig interpreteren. Mogelijk is er door de grote vraag een vertraging opgetreden in het binnenkomen van de resultaten, waardoor we vandaag nog geen volledig zicht hebben op de werkelijke toenames van de voorbije dagen”, benadrukt Van Gucht.

Drastisch verschil

Sinds maandag zijn er nieuwe maatregelen in voege om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo is de horeca een maand lang gesloten, geldt er een nachtklok en is thuiswerk opnieuw de norm. ‘In dien we geen bijkomende maatregelen hadden genomen, was het de verwachting dat we midden november de maximumcapaciteit op intensieve zorg zouden bereiken’, zegt Van Gucht, die aanhaalt dat de trend nu moet keren.

Hij hamerde er ook op dat het beperken van contacten de meest cruciale maatregel is. ‘We mogen niet vergeten dat de belangrijkste sleutel nog altijd in onze handen ligt. Denk er voortdurend aan dat elk dicht contact dat we vermijden, elke vriend of collega van wie we afstand houden, op termijn een drastisch verschil kan maken in het aantal besmettingen’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20