‘Vanaf februari vaccineren we 250.000 mensen per maand’

De leveringsvertraging bij Pfizer zal geen grote invloed hebben op de Belgische vaccinatiestrategie. Dat zei de expertenraad zaterdag in een infosessie. Ook logistiek lijkt alles op de goede weg.

De vaccinproducent Pfizer liet donderdag weten dat hij kampt met productieproblemen waardoor er minder vaccins dan oorspronkelijk zullen kunnen verdeeld worden. Voor ons land zou dat in eerste instantie neerkomen op 300.000 in plaats van 600.000 dosissen. Maar tegen eind februari zou die achterstand moeten weggewerkt zijn.

‘Gezien de verdeling sowieso gefaseerd verloopt, zal dat ons niet meteen hinderen. De start zal misschien iets trager gaan dan we initieel dachten, maar tegen maart moeten we opnieuw op schema zitten. Volgens de huidige vooruitzichten kunnen we in februari 250.000 mensen per maand injecteren’, zegt Xavier De Cuyper van het geneesmiddelenagentschap FAGG. ‘Mochten er zich nog vertragingen aandienen, en die kans is niet onbestaande, dan zal de verdeling van vaccins gebeuren op basis van het bevolkingsaantal in de Europese lidstaten.’

Genoeg diepvriezers

Voorts begint de vaccinatiestrategie helemaal op stoom te komen. Er is een informatiecampagne gepland met affiches, folders en filmpjes en die zal gelanceerd worden rond het moment dat de Europese farmawaakhond EMA de eerste vaccins goedkeurt. Volgens de jongste berichten is dat 29 december. Er komen later ook dagelijkse updates van hoeveel mensen er gevaccineerd zijn, net als het wetenschapsinstituut Sciensano nu al dagelijks het aantal besmettingen, hospitalisaties en sterfgevallen oplijst.

En ook de logistiek lijkt op punt te staan. ‘De afgelopen weken heeft het FAGG een inventaris opgemaakt van alle ziekenhuizen waar er een diepvriezer van minstens -70 graden aanwezig is’, zegt dokter Dirk Ramaekers, die de uitrol van de vaccins coördineert. ‘Dat zijn er op dit moment afgerond 40 en dat is genoeg voor de eerste fase.’ Het vaccin van Pfizer moet te allen tijde op -70 tot -80 graden bewaard worden.

In die fase 1A worden er vaccins geleverd aan woonzorgcentra en wordt het zorgpersoneel, ook in ziekenhuizen zelf, gevaccineerd. Vanaf fase 1B zal er echter meer capaciteit nodig zijn en dan worden er vaccinatiecentra opgezet. Op dat moment komen 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen aan bod. ‘Die centra worden nu voorbereid en dat komt in orde’, klinkt het.

Huisarts

In fase 2 krijgt de rest van de bevolking, die dat wil, een injectie en zal het naar alle waarschijnlijkheid ook mogelijk zijn om dat via de huisarts te doen. ‘In de eerste twee fases is dat logistiek niet te doen, maar vanaf fase 2 hopen we vaccins te hebben die makkelijker bewaard kunnen worden’, klinkt het. Vaccinaties worden niet verplicht.

Op dit moment telt ons land gemiddeld 2.176 besmettingen en 183 ziekenhuisopnames per dag. Dagelijks sterven er gemiddeld 95 mensen aan Covid-19.

Lees ook: Zo zal de Belgische vaccinatiestrategie verlopen

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.