Van kruimeldief tot oorthermometer: zo verbeterde Apollo 11 ons dagelijks leven

Om een mens op de maan te zetten, moesten enorm veel nieuwe technieken uitgevonden worden. En die hebben hun weg in ons alledaagse leven gevonden. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van hoe NASA het leven op aarde verbeterd heeft.

De CAT-scanner: Deze kankerdetecterende technologie werd voor het eerst gebruikt om onvolkomenheden in ruimtecomponenten te vinden.

De microchip: Moderne microchips stammen af van geïntegreerde schakelingen die gebruikt worden in de Apollo Guidance Computer.

De computermuis: De muis werd al begin jaren zestig uitgevonden, specifiek om de computers voor het Apolloprogramma beter te kunnen bedienen. Bob Taylor, één van de twee mannen die dat apparaat ontworpen hadden, zou in 1970 naar de firma Xerox verhuizen en er een nieuw ontwerp van maken. Dat werd uiteindelijk de muis die we nu allemaal gebruiken om computers mee te besturen.

De kruimeldief: Black+Decker had al in 1961 de allereerste gereedschappen die werkten op batterijen uitgevonden, maar het was NASA-gerelateerd onderzoek dat leidde tot de lichte draagbare stofzuiger. De astronauten gebruikten een soort kruimeldief op de maan.

De oorthermometer: Een oorthermometer meet de infrarode warmtestraling van het trommelvlies. Die ligt diep in het lichaam, zodat zo’n meting de centrale lichaamstemperatuur heel dicht benadert. NASA heeft de technologie ervan ontworpen om warmtestraling in het heelal op te meten.

Gevriesdroogd eten: Gevriesdroogde maaltijden zijn erg lang houdbaar, behouden hun smaak en voedingstoffen en zijn zeer gemakkelijk te bereiden. Je hoeft er alleen maar water aan toe te voegen.

Isolatie: Een aantal van de manieren om je huis te isoleren stamt af van technologieën die voor het Apolloprogramma ontwikkeld werden.

De joystick: De videogame-industrie al ingebeeld zonder? Hij werd uitgevonden voor en voor het eerst gebruikt op de Apollo Lunar Rover.

Traagschuim: Dit visco-elastische schuim, ook wel geheugenschuim of nasaschuim genoemd, is een materiaal dat langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert wanneer je het indrukt. Daarnaast wordt traagschuim zachter door lichaamswarmte. Het werd ontworpen voor de zitjes van de Apolloastronauten, voor een zachtere landing. Nu vindt het vooral toepassing in matrassen, omdat het minder druk geeft op uitstekende lichaamsdelen.

Satelliet-tv: De technologie die ontwikkeld werd om fouten in de signalen van het ruimtevaartuig te verhelpen, maakte satelliet-tv mogelijk. Ze helpt gecodeerde afbeeldingen en geluid in satelliettelevisiesignalen te verminderen.

Sneakers en loopschoenen: De techniek die sportschoenfabrikanten gebruiken om de impact te verminderen door veerkracht en ventilatie toe te voegen, werd uitgevonden voor de moonboots van de Apolloastronauten.

Rookdetectoren: Voor Apollo werd de eerste instelbare rookdetector met gevoeligheidsniveaus uitgevonden om vals rookalarm te voorkomen.

Waterfiltering: De techniek die gebruikt wordt om water te zuiveren van schadelijke bacteriën hebben we ook te danken aan het ruimtevaartprogramma.

Krasbestendige brillenglazen: NASA had een speciale coating nodig om de helmvizieren van astronauten te beschermen tegen onder meer het superscherpe maanstof.

Fitnesstoestellen: Veel van de fitnesstoestellen die je nu in je fitnesscenter vindt, werden ontworpen om de astronauten te trainen, of in elk geval een stuk beter en bruikbaarder gemaakt. De loopband bijvoorbeeld.

Betere autobanden: De technologie die NASA uitvond om de parachutes sterker te maken die de capsules veilig moesten doen landen (long-chain molecular structures), werd eind jaren zeventig door Goodyear geadopteerd om veel sterkere autobanden te maken.

Mooiere tanden: Nitinol, een legering die orthodontisten gebruiken om beugels op de tanden aan te brengen, werd getest in satellieten die moesten opengaan nadat ze tot een raket samengevouwen waren. Nitinol is duurzaam en veert na buigen weer in vorm.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.