UGent bouwt nieuw farmaceutisch testcentrum in Zwijnaarde

De UGent bouwt een nieuw farmaceutisch testcentrum van 3.300 vierkante meter in de bedrijvenzone Eiland Zwijnaarde. Dat bericht Het Nieuwsblad.

Het testcentrum zou in 2024 operationeel moeten zijn en maakt deel uit van een groot relanceplan voor onderzoeksinfrastructuur. Het zal 3.300 vierkante meter aan laboratoria, testruimtes en kantoren bevatten.

“In Vlaanderen zijn we sterk in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en klinische testen”, zegt Wouter De Soete, manager van het expertisecentrum CESPE (Centre of Excellence in Sustainable Pharmaceutical Engineering & Manufacturing) aan de UGent, tegen Het Nieuwsblad. “Maar qua productie-innovaties lopen we wat achterop.” Het nieuwe innovatiecentrum is volgens De Soete dan ook een “game changer” voor de farmaceutische industrie in Vlaanderen.

Pillen van morgen

Het paradepaardje van het centrum wordt het zogenaamde ‘High Throughput Lab’. Dat is een labo waar een grote reeks van experimenten tegelijk uitgevoerd worden om geneesmiddelen sneller te produceren.

“Het wordt steeds complexer om een nieuw medicijn te produceren”, zegt De Soete. “Bovendien gaan we naar een toekomst van gepersonaliseerde geneeskunde: de pilletjes van morgen zullen worden afgestemd op de patiënt. Daar zijn nieuwe technologieën voor nodig en die zullen we onderzoeken in het nieuwe centrum, in samenwerking met de industrie.”

“Het zuiden van Gent, met naast het Eiland en de UGent-campus Ardoyen in Zwijnaarde ook het UZ Gent, wordt nog meer een biotech-hotspot”, besluit De Soete. “Dit zal van Vlaanderen dé innovatieregio maken op het vlak van farmaceutische en biofarmaceutische productie.” De precieze locatie van dat centrum is nog niet bekend.

120 miljoen euro

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) heeft 120 miljoen euro vrijgemaakt voor nieuwe onderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen. Dit project van de UGent is daar onderdeel van. In totaal gaat het over 23 projecten van de Vlaamse universiteiten.

Lees ook:

(tb)

Meer