UGent werkt aan technologie die urine verwerkt tot ontsmettend spoelwater of meststof voor de landbouw

Op een zomerse dag plassen dagtoeristen in het Nederlandse recreatiegebied Blaarmeersen heel wat af. Maar als zij dat plasje doen in het innovatieve toilet ‘The Place To Pee’, gaat dat niet zomaar verloren. Dankzij innovatieve technologie wordt de urine verwerkt tot ontsmettend spoelwater en tot meststoffen voor de landbouw.

Waarom is dit belangrijk?

Via de innovatieve Uridis-technologie wordt enerzijds fosfor en stikstof uit de urine gehaald. Deze worden weer als meststoffen gebruikt in de landbouw. Daarnaast wordt met behulp van groene stroom ontsmettend spoelwater uit urine geproduceerd.

De innovatieve technologie die de plasjes van de bezoekers aan ‘The Place To Pee’ brengen, is oorspronkelijk afkomstig uit de ruimtevaart.

“Urine laten wegspoelen is toch zonde”, vertelt Pieter Naert, manager van de UGent spin-off Hydrohm. “Urine bevat waardevolle stoffen die echter ook de waterzuivering belasten. Bovendien verbruikt het spoelen van toiletten ook veel water.” Daarom bedacht Hydrohm de innovatieve Uridis-technologie.

Kleine boodschap, groot verschil

De i

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer