Tabaksreus Philip Morris koopt farmabedrijf dat medicijnen maakt voor luchtwegaandoeningen

Philip Morris International, de Amerikaanse tabaksproducent achter Marlboro-sigaretten, heeft een contract van 1 miljard pond (1,2 miljard euro) in de wacht gesleept voor het Britse farmabedrijf Vectura. Dat is opmerkelijk, aangezien die laatste geneesmiddelen maakt voor luchtwegaandoeningen.

Waarom is dit belangrijk?

Na jaren in het beklaagdenbankje en van slechte pers, proberen verschillende grote tabaksproducenten wat aan hun imago te doen. Ze stappen steeds meer af van rookwaren, nu de wereldwijde verkoop van sigaretten onder druk staat.

Het bod van Philip Morris komt neer op een prijs van 1,5 pond per aandeel van Vectura en overtrof een eerder bod van 1,36 pond door het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle Group. Nadat het nieuws bekendraakte, sprong het aandeel ruim 13 procent hoger. 

Vectura maakt inhalatiemedicatie om luchtwegaandoeningen zoals onder meer astma te behandelen. Het bedrijf rekent de Zwitserse farmagroep Novartis en de Britse farmareus GlaxoSmithKline tot zijn klanten.

Rookvrije producten

Philip Morris wil van zijn kant tegen 2025 meer dan 50 procent van zijn inkomsten genereren uit rookvrije producten en ten minste 1 miljard dollar uit producten die geen nicotine bevatten. 

“De markt voor inhalatiemedicijnen is groot en groeit snel, met een aanzienlijk potentieel voor uitbreiding naar nieuwe toepassingsgebieden”, zegt Jacek Olczak, CEO van Philip Morris International. “PMI is toegewijd aan de wetenschap en de financiële middelen om het bekwame team van Vectura in staat te stellen een ambitieuze langetermijnvisie uit te voeren. Samen kunnen PMI en Vectura deze wereldwijde categorie leiden en voordelen brengen voor patiënten, consumenten, de volksgezondheid en de maatschappij in het algemeen.”

(jvdh)

Meer